back to top

Baba Neagră – în drumul spre patrimoniul UNESCO

Tradiționalul desert Baba Neagră s-a numărat printre deliciile prezentate la sediul UNESCO, cu ocazia acțiunilor de celebrare a Francofoniei.

Acest desert specific zonei de nord a țării ar pute face parte din Patrimoniul UNESCO.

Delegația Permanentă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO a participat la celebrarea Francofoniei, organizată la sediul UNESCO, pe 27 iunie, 2024, împreună cu alte delegații internaționale.

Un moment special al evenimentului a fost prezentarea de către Delegația Moldovei a desertului tradițional din nordul țării, „baba neagră”.

Acesta a fost apreciat de vizitatori, alături de alte preparate tradiționale moldovenești, cum ar fi plăcintele și vinurile.

baba neagra Unesco desert traditional
FOTO: Facebook.com/MoldovainFrance

Experta în patiserie Luca Marina, absolventă a Școlii „Alain Ducasse” din Franța, a fost alături de delegație în promovarea acestui desert unic.

„Împreună cu delegația am prezentat în premieră, desertul din nordul Moldovei „baba neagră”. O zi cu un început istoric, așa cum inițiativa are un scop cultural important pentru țara noastră. Republica Moldova are un potențial bogat de a avansa dosare naționale privind tradițiile și elemente culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. Împreuna cu România s-a înregistrat ia în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, de ce să nu înaintăm și alte dosare independente, care sunt specifice doar RM, cum ar fi baba neagră, colacul etc., a scris Marina Luca într-o postare pe Instagram”.




Aceste acțiuni subliniază bogatul patrimoniu cultural și culinar al Republicii Moldova, iar Delegația Permanentă își propune să avanseze inițiativele de promovare a tradițiilor și elementelor culturale pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

baba neagra inclusă în patrimoniul Unesco
FOTO: Facebook.com/MoldovainFrance

Procesul este unul îndelungat și durează minimum doi ani, timp în care sperăm că experții locali vor reuși să pregătească dosarele necesare, cu speranța ca, într-o zi, acest desert tradițional din nordul țării să facă parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.

Alte articole

mormint vechi

Mormânt din secolele XVIII-XIX, descoperit la Cioburciu

Un mormânt din perioada modernă (secolele XVIII-XIX) a fost descoperit întâmplător în zona centrală a satului Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. Mormânt cu o vechime de...
Știri
1
min.
cimitirele istorice

Cimitirele istorice: noi reguli pentru lucrările de restaurare și intervenție

Cimitirele istorice din Republica Moldova, protejate de stat ca monumente, vor avea reguli mai clare pentru lucrările de restaurare și intervenție. Ministerul Culturii a...
Știri
0
min.