back to top

Baba Neagră – în drumul spre patrimoniul UNESCO

Tradiționalul desert Baba Neagră s-a numărat printre deliciile prezentate la sediul UNESCO, cu ocazia acțiunilor de celebrare a Francofoniei.

Acest desert specific zonei de nord a țării ar pute face parte din Patrimoniul UNESCO.

Delegația Permanentă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO a participat la celebrarea Francofoniei, organizată la sediul UNESCO, pe 27 iunie, 2024, împreună cu alte delegații internaționale.

Un moment special al evenimentului a fost prezentarea de către Delegația Moldovei a desertului tradițional din nordul țării, „baba neagră”.

Acesta a fost apreciat de vizitatori, alături de alte preparate tradiționale moldovenești, cum ar fi plăcintele și vinurile.

baba neagra Unesco desert traditional
FOTO: Facebook.com/MoldovainFrance

Experta în patiserie Luca Marina, absolventă a Școlii „Alain Ducasse” din Franța, a fost alături de delegație în promovarea acestui desert unic.

„Împreună cu delegația am prezentat în premieră, desertul din nordul Moldovei „baba neagră”. O zi cu un început istoric, așa cum inițiativa are un scop cultural important pentru țara noastră. Republica Moldova are un potențial bogat de a avansa dosare naționale privind tradițiile și elemente culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. Împreuna cu România s-a înregistrat ia în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, de ce să nu înaintăm și alte dosare independente, care sunt specifice doar RM, cum ar fi baba neagră, colacul etc., a scris Marina Luca într-o postare pe Instagram”.




Aceste acțiuni subliniază bogatul patrimoniu cultural și culinar al Republicii Moldova, iar Delegația Permanentă își propune să avanseze inițiativele de promovare a tradițiilor și elementelor culturale pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

baba neagra inclusă în patrimoniul Unesco
FOTO: Facebook.com/MoldovainFrance

Procesul este unul îndelungat și durează minimum doi ani, timp în care sperăm că experții locali vor reuși să pregătească dosarele necesare, cu speranța ca, într-o zi, acest desert tradițional din nordul țării să facă parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.

Alte articole

gotravelair

goTravel AIR: sistemul de securitate pentru datele pasagerilor

goTravel AIR, un sistem etic de securitate pentru transportul aerian, va fi disponibil în curând în Republica Moldova. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat recent...
Știri
1
min.
lufthansa

Lufthansa își mărește frecvențele de zbor pe ruta Chișinău – Frankfurt

Începând cu sezonul de vară, compania aeriană Lufthansa aduce o veste bună pasagerilor din Chișinău. Aceasta va mări frecvențele de zbor pe ruta Chișinău...
Știri
2
min.