back to top

Valentina Rotaru – învățătoarea apicultoare

Acum șapte ani, Valentina Rotaru, o profesoară din satul Socola, raionul Șoldănești, o localitate mică de pe malul Nistrului, a început o nouă aventură – apicultura.

De la învățătoare – la apicultoare

După ce școala din satul ei s-a reorganizat și a fost nevoită să predea la o școală dintr-un sat vecin, Valentina s-a confruntat cu un salariu mic și multe dificultăți financiare.

„Soțul meu nu avea un loc de muncă stabil, iar noi încercam să ne descurcăm. Am încercat să cultivăm legume, dar după un an de muncă, n-am avut unde să le vindem, și totul s-a stricat pe câmp. Soțul a început să facă butoaie din lemn, dar și această muncă era sezonieră și nu ne aducea venituri constante,” își amintește Valentina.

Totuși, rădăcinile apiculturii existau în familia lor. Bunicul soțului fusese apicultor și l-a învățat tehnicile de albinărit.

Astfel, Valentina și soțul ei au decis să încerce să facă apicultură. Deși nu aveau resurse suficiente pentru a porni afacerea, niște prieteni cu experiență în apicultură i-au ajutat oferindu-le primele familii de albine și câțiva stupi vechi.

Valentina Rotaru apicultoare
FOTO: undp.org

„Prietenii noștri ne-au dat aripi,” spune Valentina. „Soțul a meșterit în doar un an peste 50 de stupi, iar în anul următor – 70. Astăzi avem peste 180 de stupi cu albine.”

O Afacere de succes, dar cu provocări

Cu trecerea timpului, Valentina Rotaru împreună cu familia sa a reușit să-și construiască o afacere stabilă, reinvestind veniturile câștigate în dezvoltarea stupilor și a echipamentelor necesare. Totuși, vânzările au început să scadă în timpul pandemiei și au fost afectate și mai mult de criza energetică și de războiul din Ucraina.

În ciuda dificultăților, Valentina a găsit o soluție pentru a-și reduce costurile. Cu ajutorul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și PNUD Moldova, familia Rotaru a reușit să instaleze panouri solare la atelierul lor de apicultură.

Sistemul fotovoltaic cu o capacitate de 6 kW le acoperă acum consumul de energie electrică pentru producția stupilor din lemn, magazii și rame.

„Aceste panouri solare au venit într-un moment foarte greu pentru afacerea noastră. Suntem foarte fericiți că vom putea reduce cheltuielile la energie,” spune Valentina.

stupi albine valentina rotaru
FOTO: undp.org

Un nou început pentru familia Rotaru

Povestea Valentinei Rotaru este un exemplu de curaj și perseverență. În pofida dificultăților financiare și eșecurile în agricultură, Valentina Rotaru a reușit să-și construiască o afacere de succes în apicultură.

Valentina Rotaru profesoara avicultoare
FOTO: undp.org

Cu sprijinul comunității și cu ajutorul tehnologiilor moderne, familia Rotaru continuă să își dezvolte activitatea și să ofere produse apicole de calitate.

Aventura în apicultură nu a fost ușoară, dar Valentina și familia sa sunt hotărâți să meargă mai departe, având încredere în viitorul afacerii lor și în puterea muncii și a inovației.

Anul trecut apicultorii au obținut o recoltă bogată – peste șase tone de miere polifloră, de salcâm, de rapiță, de mai și floarea soarelui. Cea mai mare cantitate a fost vândută angro, iar o tonă a fost vândută cu ajutorul rețelelor de socializare.

Mai multe noutăți despre turism rural și afaceri găsiți pe acest link.

Alte articole

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă