back to top

Mănăstirea Marta și Maria – sanctuar de liniște și credință

Situată în preajma satului Hagimus din raionul Căușeni, Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria este un loc special, plin de spiritualitate și liniște sufletească, unde credincioșii găsesc alinare și apropiere de Dumnezeu.

Deși are o istorie relativ recentă, fondată pe 26 mai 1997, mănăstirea a devenit rapid un important loc de închinare și un punct de referință pentru cultura ortodoxă din Republica Moldova.

Istorie și fondare

Mănăstirea Marta și Maria a fost întemeiată de regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006), pe atunci starețul Mănăstirii Noul-Neamț din Chițcani, la propunerea protoiereului Andrei Cotruța, astăzi duhovnic al mănăstirii sub numele de Arhimandrit Andrei.

În perioada 1998-1999, stareța mănăstirii a fost monahia Eufrosinia Peșterean, iar din 1999 până în prezent, această funcție este deținută de Egumena Marta (Cușnir), prima monahie călugărită în acest așezământ.

manastirea Marta si Maria
FOTO: Facebook.com/Mănăstirea Marta și Maria

Biserici și paraclise

Mănăstirea Marta și Maria găzduiește patru biserici și două paraclise. Prima biserică, „Acoperemântul Maicii Domnului”, a fost sfințită pe 7 aprilie 1998, de sărbătoarea Bunei Vestiri, și de atunci, Sfânta Liturghie se săvârșește zilnic după un program liturgic stabilit.

În vara anului 2000 a fost sfințit locul pentru ridicarea unei biserici în două nivele, iar în anul 2005 slujbele au început să fie oficiate în biserica de iarnă, cu hramul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat.

Din 2017, slujbele se țin și în Biserica de vară, cu hramul Sfintele Mironosițe Marta și Maria.

Un alt loc special din mănăstire este bisericuța de lemn cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, ridicată în 2007, unde se țin slujbe în zilele de duminică și sărbători. De asemenea, mănăstirea adăpostește părticele de sfinte moaște și relicve, atrăgând astfel numeroși pelerini.

Viața monahală și activități

Mai mult, maicile din mănăstire îmbină rugăciunea cu munca zilnică, fiind implicate în diverse activități meșteșugărești în atelierele mănăstirești. Pe lângă acestea, mănăstirea organizează tabere gratuite de spiritualitate, muncă și odihnă pentru elevi, pe timpul verii.

Totodată, în cadrul mănăstirii funcționează un Liceu Teoretic cu profil arte (muzică), oferind o educație de calitate pentru absolventele cu aptitudini muzicale.

marta si maria monastire de femei causeni
FOTO: Facebook.com/Mănăstirea Marta și Maria

Un izvor de har și vindecare

Pe teritoriul mănăstirii Marta și Maria, în vara anului 2005, a fost sfințit Izvorul Maicii Domnului, în cinstea icoanei „Izvorul Tămăduirii”, considerat un loc binecuvântat, unde credincioșii vin pentru a se vindeca sufletește și trupește.

Mănăstirea este deschisă tuturor pelerinilor, oferind excursii ghidate în limbile română, rusă și engleză.

izvor manastirea marta ai maria
FOTO: martamaria.md

Recunoștință și credință

Obștea monahală ridică rugăciuni zilnice și exprimă recunoștință tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și credincioșilor care contribuie la susținerea și dezvoltarea mănăstirii.

Așa cum Sfinții Părinți numesc acest loc, Mănăstirea Marta și Maria este „o școală de luminare, un loc de vindecare și apropiere de Dumnezeu”.

Credincioșii și vizitatorii care ajung aici pleacă nu doar cu sufletul liniștit, dar și cu o puternică dorință de a reveni la acest sanctuar al credinței și rugăciunii.

Aflați mai multe despre lăcașurile de cult din Republica Moldova pe acest link.

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
plaiul fagului vedere de sus

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă