Muzeul Casa Părintească este situat în satul Palanca, raionul Călărași și este un adevărat muzeu al vieții rurale. Acesta a fost creat pe 26 noiembrie 2000 drept muzeu de artizanat particular.
Muzeul „Casa Părintească” a fost inclus în ruta turistică Chişinău – Frumoasa – Răciula – Hîrbovăţ – Hârjauca – Palanca.
Proprietara, dna Tatiana Popa, a transformat casa familiei sale într-un muzeu al meșteșugurilor.
Muzeul afișează articole ale vieții tradiționale țărănești, inclusiv textile vechi, articole de uz casnic, unelte, fotografii și o varietate de materiale textile, cusături și țesături.
Patrimoniul muzeului „Casa Părintească” este o casă cu 4 camere, echipament şi curte de agrement.
Vizitatorii au oportunitatea de a descoperi o tehnică rară de țesut covoare, cunoscută sub numele de „Covorul în bumbi”.
Această tradiție, odinioară uitată, a fost reînviată de doamna Popa și a inspirat designeri de renume din Europa. Celebrul designer Isabell de Hillerin a fost profund impresionat de frumusețea acestor elemente, integrându-le în colecția sa „haute couture”.
Chiar și renumita casă de modă franceză Chanel a vizitat Casa Părintească în căutarea de inspirație autentică și originalitate. Unele dintre aceste creații sunt disponibile pentru achiziționare.
Mai mult, pentru grupurile mari, în funcție de condițiile meteorologice, se pot organiza programe etno-folclorice, cu cântece și dansuri tradiționale.
Prânzul, compus din mâncăruri tradiționale și vin de casă, este adesea servit în curtea muzeului. Vizitatorii pot savura ceaiuri bio de plante, compot de cireșe și licoare de trandafir, cu arome unice.
În apropierea muzeului se află și o biserică veche de lemn, „Acoperământul Maicii Domnului”, construită din lemn de zadă la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Aceasta reprezintă un loc deosebit de vizitat pentru cei pasionați de istorie și tradiție.
Dintre cele mai importante evenimente, organizate de către conducerea muzeului sunt: festivalul sărbătorilor de iarnă, în luna ianuarie; festivalul Vărzarilor la 2 august de Sf. Ilie, spectacolul popular Schimbul Cununilor la 7 iulie de Sânziene, Festivalul Etniilor la duminica a 3-a din septembrie.
Tot în Călărași îți recomandăm să vizitezi și Manas Yurt Village – experiență kârgâză autentică la Călărași.