back to top

Conacul lui Zamfirache Ralli – bijuteria istorică din Codrii Moldovei

Conacul lui Zamfirache Ralli din satul Dolna, raionul Strășeni, un loc plin de istorie și farmec. Aici, în inima Codrilor de la Strășeni poetul rus Aleksandr Pușkin a găsit inspirația pentru celebrul său poem „Țiganii”.

Construit la începutul secolului al XIX-lea de boierul grec Zamfirache Ralli, acest conac a devenit faimos datorită legăturii sale cu marele poet rus Aleksandr Pușkin, care l-a vizitat frecvent în timpul exilului său la Chișinău între 1821 și 1823.

Cinci sate din împrejurimi aparținea familiei de boieri, iar casa din Dolna era de fapt o casă de vacanță.

conacul zamfirache ralli dolna straseni

Boierul Zamfirache Ralli avea o familie numeroasă, cinci băieți și trei fete care în timpul anului locuiau în Chișinău, doar vacanțele le petreceau în Dolna, la conac. Aici, vara, organizau baluri și petreceri cu lăutari și țigani.

În 1820 Pușkin l-a întâlnit pe Ion Ralli în Chișinău, feciorul lui Zamfirache, s-au împrietenit, iar vara următoare l-a dus pe poet la conacul tatălui său.

conacul zamfirache rali doina straseni puskin
FOTO: Facebook.com/ Oficiul National al Turismului al Republicii Moldova

În Codrul din apropiere Dolnei sunt situate locurile „Izvorul Zamfirei” și „Poiana Zamfira”, acolo Pușkin a întâlnit șatra de țigani și pe frumoasa Zamfira, le-a urmărit tradițiile și obiceiurile timp de 2 luni de vară, ca mai apoi să creeze poemul Țiganii.

Înconjurat de un parc frumos amenajat, conacul este acum o filială a casei-muzeu „Aleksandr Pușkin” din Chișinău. După o perioadă de abandon în urma prăbușirii URSS, conacul a fost restaurat în 2002, devenind din nou o atracție turistică importantă.

conac zamfirache ralli interior dolna

Vizitatorii pot explora interiorul conacului și parcul care-l înconjoară, unde se află și un monument dedicat lui Pușkin. Conacul lui Zamfirache Ralli te așteaptă să-l descoperi și să te lași purtat în atmosfera boierească a secolului XIX, în inima Moldovei.

Descoperă și alte destinații turistice din țară pe acest link

Alte articole

rezervația naturală codrii straseni

Rezervația Codrii – inima verde a Moldovei 

Aflată în regiunea centrală, Rezervația Codrii este nu doar un laborator științific, ci și un tezaur natural care protejează un genofond de mare valoare...
Știri
2
min.
moldova business week chisinau 2024

Moldova în Global Soft Power Index

La începutul acestui an, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ în consolidarea imaginii sale internaționale, intrând în prestigiosul clasament Global Soft Power Index...
Știri
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă