back to top

Cinci spitale raionale din Moldova – alimentate cu energie solară

Uniunea Europeană, prin intermediul PNUD, a investit 500 de mii de euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișurile a cinci spitale raionale din Moldova: Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași.

Aceste panouri, cu o capacitate totală de 600 kW, reduc facturile la energie electrică ale spitalelor, mențin confortul pacienților și scad dependența de resursele energetice de import.

La Spitalul din Florești, vizitat pe 2 septembrie 2024 de Peter Wagner, Directorul Serviciului pentru instrumente de politică externă al Comisiei Europene, a fost instalat un sistem fotovoltaic de 200 kW.

panouri solare în 5 spitale raionale pnud

Datorită acestui sistem, spitalul a înregistrat economii de aproximativ 20% din consumul anual de energie, bani care vor fi reinvestiți în beneficii pentru pacienți.

Mai mult, panourile fotovoltaice instalate în cele cinci spitale vor genera anual 780 MW de electricitate verde, vor reduce costurile energetice cu peste 20 de milioane de lei și vor contribui la scăderea emisiilor de CO2 cu 437 de tone.

Această inițiativă demonstrează angajamentul Uniunii Europene față de dezvoltarea durabilă și sprijinirea sistemului de sănătate din Moldova.

Te-ar putea interesa și acest articol Situl istoric Rogojeni – o comoară culturală.

Alte articole

parc modern floresti

Parcul central din Florești – spațiu de recreere modern

Locuitorii orașului Florești vor avea un parc modern, echipat cu mobilier urban, cu echipamente de joacă pentru copii și cu un sistem modern de...
Dezvoltare rurală
1
min.
muzeul țăranului

Descoperă tradițiile la Muzeul Țăranului din Molovata

Situat în pitorescul sat Molovata, raionul Dubăsari, Muzeul Țăranului este o destinație turistică captivantă pentru toți cei care doresc să descopere tradițiile și cultura...
Dezvoltare rurală
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă