back to top

Cramele din Călărași – descoperă vinurile locale

Raionul Călărași, situat în inima Moldovei, este renumit pentru tradiția sa îndelungată în vinificație, fiind casa unor crame de prestigiu și a unor producători de vinuri de calitate.

Aici, pasiunea pentru vinuri se transmite din generație în generație, iar cramele din regiune, cum ar fi cea a familiei Aghenie, sunt cunoscute pentru vinurile lor alese și pentru angajamentul de a promova turismul rural autentic.

Bahu Winery

Mihai Iuzvac și Anton Deleu, doi prieteni pasionați de vinificație, au fondat Bahu Winery în 2020, inspirându-se din tradițiile transmise din generație în generație în satul Bahu, raionul Călărași. Cu multă dăruire și respect pentru moștenirea lor, au combinat tehnologiile moderne cu vechile practici, creând vinuri care aduc un omagiu predecesorilor.

vinuri bahu winery calarasi
FOTO: Facebook.com/ Bahu Winery

Bahu Winery se mândrește cu două linii distincte de vinuri. Prima linie, cu etichete care povestesc o istorie de 100 de ani a satului Bahu, celebrează tradițiile locale. A doua linie, „Premium”, încorporează elemente simbolice precum scutul și coroana de stejar, alături de frunzele de viță de vie, și se distinge prin vinuri complexe, maturate în butoaie noi de stejar, denumite „Barrique”.

bahu winery calarasi
FOTO: Facebook.com/ Bahu Winery

Aceste vinuri nobile și rafinate sunt disponibile în magazinele AlcoMarket, Cămara Fermierului, Vinurile Moldovei, Rogob Foodmart, Enogastronomia Tramezzini, sau direct la producător. Vizitează Bahu Winery pentru a descoperi poveștile din spatele fiecărei sticle și bucură-te de o experiență autentică moldovenească.

Crama Tudor

Tudor Aghenie din satul Sadova, raionul Călărași a moștenit pasiunea pentru vin de la strămoși, care se întinde pe cel puțin șase generații de vinificatori. Se spune că el provine dintr-o familie de boieri cu renume, ale căror vinuri erau nu doar savurate local, ci și vândute cu succes în marile capitale europene.

Tudor Aghenie a urmat calea destinului său în arta vinificației, devenind un expert recunoscut în producția de vinuri. În casa lui, toți vizitatorii doresc să împărtășească această licoare cu prietenii și cunoscuții lor.

crama tudor sadova calarasi
FOTO: Facebook.com/Crama Tudor

Astfel, Tudor a extins podgoriile sale, producând anual peste 15 tone de vinuri selecte, apreciate de cunoscători.

Mai mult, Tudor a combinat talentul său în vinificație cu dorința de a promova turismul rural. La Cramă, atmosfera rustică este completată de căsuțe de lemn situate lângă podgorii, decorate cu covoare și prosoape tradiționale, un cuptor pentru sarmale și plăcinte, și o pivniță pentru vinuri.

vin crama tudor sadova
FOTO: Facebook.com/Crama Tudor

Acest loc, cunoscut inițial ca „La Bordei”, a fost creat pentru odihna lucrătorilor din podgorii și a devenit acum un refugiu ideal pentru turiștii dornici să se bucure de vinuri de calitate și preparate tradiționale.

Crama Tătaru

Crama Tătaru din satul Pitușca, raionul Călărași este o cramă mică din Codrii Moldovei, lansată în anul 2019. Vasile Tătaru, proprietarul cramei parcurs un drum greu până și-a văzut visul cu ochii.

De la un simplu agricultor care cultiva struguri tehnici astăzi are propria cramă cu vin care îi poartă numele Crama Tătaru. Afacerea s-a dezvoltat treptat, mărind anual cantitatea de vin îmbuteliată.

vin crama tataru pitusca calarasi
FOTO: Facebook.com/ Crama Tătaru

Familia are în proprietate 7 hectare de vie, iar ambiţia şi pasiunea îi motivează să continue ceea ce fac şi să-şi dezvolte afacerea. Vasile Tătaru produce vinurile „Muscat Ottonel”, „Chardonnay” și „Cabernet Sauvignon”.

crama tataru pitusca calarasi
FOTO: Facebook.com/Crama Tătaru

Familia Tataru a construit o cramă chiar sub casa unde locuiesc. În curtea casei vizitatorii se pot bucura de o sală nemaipomenită de degustare, unde stăpânii acestui loc minunat le oferă turiştilor de peste tot să savureze un vin bun într-o atmosferă ca acasă.

Iar cei ce sunt în căutarea unui local pentru organizarea unui eveniment memorabil, sunt primiţi cu braţele deschise şi cu toată căldura.

Descoperă și alte vinării din țară pe acest link

Alte articole

frații dumitras vinăria dumitras Telenești

Dumitraș Winery – povestea vinului din Telenești

Fondată în 2005 de Anatolie Dumitraș, Dumitraș Winery își are originile în satul Vadul-Leca, raionul Telenești, pe malul drept al râului Răut, într-o zonă...
Vinării
2
min.
mihai sava

Ialoveni – descoperă producătorii de vin din regiune

Raionul Ialoveni, situat în inima Moldovei, este renumit pentru vinurile sale excepționale, fiind una dintre cele mai apreciate regiuni viticole ale țării. Vinificatorii de...
Vinării
9
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă