back to top

Eco – Village Văleni – turism rural și tradiții autentice în Moldova

Satul Văleni din raionul Cahul este cunoscut pentru peisajele sale idilice, ospitalitatea localnicilor și, desigur, pentru mâncarea delicioasă. Recent satul Văleni a fost desemnat marele câștigător al distincției speciale „Destinația Anului în Republica Moldova” la Gala Destinatia Anului 2024.

Totodată, în 2023 satul Văleni din Lunca Prutului de Jos a fost recunoscut drept unul dintre cele mai frumoase sate turistice din lume. Localitatea a fost selectată din 260 de aplicații din peste 60 de țări, în cadrul celei de-a III-a ediții a inițiativei „Best Tourism Villages” a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO).

Satul Văleni – istorie

Legenda spune că primii locuitori ai satului erau pescari veniți din Nordul Moldovei, de la poalele Munților Carpați, în secolul al XVI-lea. Atrași de abundența de pește din bălțile Prutului, aceștia și-au adus curând și familiile, devenind renumiți pe piețele din Bolgrad, Reni și Galați.

Pe măsură ce alți pescari au dorit să se stabilească în zonă, cei deja stabiliți în vale i-au îndrumat pe noii veniți să se mute pe un deal din apropiere, lângă o altă baltă mai mică, numită Tochila.

Astfel, cei din vale au devenit „văleni”, iar cei din deal „deleni”, denumiri care au rămas până astăzi și reflectă istoria și identitatea comunității locale.

Eco – Village Văleni

Eco-Village Văleni reprezintă o afacere socială locală, axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și ecoturism-ului in zonă. Înființat la începutul anului 2014 în nou-creata Rezervație a Biosferei UNESCO Lunca Prutului, Eco-Village Văleni reprezintă o afacere socială locală, axată pe dezvoltarea turismului rural, cultural, vitivinicol și ecoturism-ului in zonă.

cazare valeni Cahul
FOTO: complexvaleni.com

Totul a pornit de la dorința de a transforma Eco-Village Văleni într-un punct de atracție națională și internațională, devenind un model de succes și un catalizator pentru dezvoltarea rurală în regiune.

Începând cu un simplu muzeu tradițional, complexul a fost extins pentru a include cazare ecologică la Pensiunea Casa Dorului, un restaurant rustic la Restaurantul Dor și o mică vinărie de familie, Corbu Winery.

valeni agropensiune cahul
FOTO: complexvaleni.com

Eco – Village Văleni – activități

Odată ajunși la Văleni trebuie neapărat să faceți o tură prin sat și să mergeți să vedeți salba de coline ce mărginește satul, „Colinele de Aur”, numite așa datorită culorii gălbui a argilei și să asculți legendele legate de acestea povestite de localnici.

Totodată, în sat ai posibilitatea să vizitezi Muzeul Pâinii, să vizitezi Curtea Tradițională Țărănească „Casa dorului” cu cele 3 încăperi specifice: casa mare, bucătăria, camera de locuit.

rezervația prutul de jos
FOTO: complexvaleni.com

Și desigur să vizitezi Rezervația Naturală „Prutul de Jos” și Lacul Beleu, cu locuri care îți taie respirația, și cu natura care te duce departe de grijile cotidiene.

lacul beleu
FOTO: complexvaleni.com

Îți recomandăm să citești și articolul despre Pensiunea Trei Păstori – experiență autentică la Telenești.

Alte articole

hanul hanganu pensiune lalova rezina

Hanul Hanganu – refugiu tradițional și ospitalitate caldă

Într-un colț pitoresc al Republicii Moldova, la doar o oră și jumătate de Chișinău, veți descoperi un loc de poveste, perfect pentru cei care...
Turism
2
min.
insula inima m Moldovei naslavcea

Naslavcea – tărâmul comorilor ascunse ale naturii

Naslavcea, cel mai nordic punct al Republicii Moldova, situat în raionul Ocnița, impresionează prin frumusețea sa naturală unică. Satul este împărțit de râul Kisarău,...
Turism
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă