back to top

Casa-Muzeu La Mama Catița – oaza tradițiilor moldovenești

Casa-muzeu „La mama Catița” este un obiectiv turistic situat în Slobozia Mare, raionul Cahul, Moldova. Construită în anul 1936, această casă este un paradis al valorilor locale transpuse în covoare, țesături, broderii și obiecte tradiționale din casa țăranului.

casa muzeu la mama catita slobozia mare
FOTO: Facebook.com/Casa-muzeu „La mama Catița”

Casa reflectă modul tradițional de așezare a camerelor și are o prispă deschisă din lut. Aici locuiește Mama Catița, numită de localnici „enciclopedia satului”, o femeie cu chip plin de înțelepciune, mâini muncitoare și zâmbet blând, care a păstrat cu sfințenie toată moștenirea de la părinți și bunici.

Casa-Muzeu ”La mama Catița”- piesele de rezistență

În primul rând, printre piesele de rezistență ale colecției se numără rochia de mireasă a mamei Catița, cămășile brodate, și o față de masă veche de aproximativ 200 de ani, fiecare dintre acestea având propria poveste unică și semnificativă.

ii casa muzeu la mama catita slobozia mare
FOTO: Facebook.com/Casa-muzeu ”La mama Catita”

În această casă timpul s-a oprit în loc, iar fiecare obiect ascunde legende și povești despre viața familiei. Casa-muzeu oferă vizitatorilor o incursiune în viața tradițională moldovenească.

Mai mult, mama Catița își servește oaspeții cu bucate tradiționale: nalangâte cu miere și compot din fructe proaspete sau uscate. În afară de vizită și discuții cu Mama Catița, la casa muzeu pot fi organizate evenimente culturale, ca șezători, spectacole etnofolclorice sau sesiuni foto în haine tradiționale vechi.

mama catita slobozia mare
FOTO: Facebook.com/Casa-muzeu ”La mama Catita”

Evenimente speciale, cum ar fi „Noaptea Muzeelor”, atrag mulți vizitatori dornici să exploreze acest mic tezaur cultural până la miezul nopții, adâncind legătura cu istoria și tradițiile locale​.

Descoperă mai multe locuri frumoase din Moldova pe acest link

Alte articole

hanul hanganu pensiune lalova rezina

Hanul Hanganu – refugiu tradițional și ospitalitate caldă

Într-un colț pitoresc al Republicii Moldova, la doar o oră și jumătate de Chișinău, veți descoperi un loc de poveste, perfect pentru cei care...
Turism
2
min.
insula inima m Moldovei naslavcea

Naslavcea – tărâmul comorilor ascunse ale naturii

Naslavcea, cel mai nordic punct al Republicii Moldova, situat în raionul Ocnița, impresionează prin frumusețea sa naturală unică. Satul este împărțit de râul Kisarău,...
Turism
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă