back to top

Dealul Bălănești – Everestul Moldovei

Dealul Bălănești, situat în raionul Nisporeni, Republica Moldova, este cel mai înalt punct din țară, având o altitudine de 430 de metri. Acesta face parte din Codrii Moldovei, o regiune cu o biodiversitate bogată și peisaje pitorești.

Dealul Bălănești este situat în partea central-vestică a Republicii Moldova, la aproximativ 30 de km de granița cu România, și la aproximativ 60 km vest de capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Dealul domină câmpiile din Podișul Codrilor, dar și satul Bălănești situat mai la nord-est, de la care și-a împrumutat numele. Din vârful său se deschide o panoramă de 360 ​​de grade specială în orice anotimp.

traseul dealul balanești nisporeni

Orașul cel mai mare din apropiere este Călărași, situat la 5 km est. În prezent, în vârful dealului sunt instalate antene de telefonie mobilă.

Comuna Bălănești, situată la poalele acestui deal, este cunoscută pentru livezile sale de mere bălănele, un soi de mere mici și suculente care se coc în luna iulie.

Mai mult, datorită poziției și a valorii sale naturale, Dealul Bălănești este adesea numit „Everestul Moldovei” și oferă o priveliște impresionantă asupra împrejurimilor​.

dealul balanesti nisporeni
FOTO: thebestviewpoints.com

Totodată, dealul a fost inclus recent într-un traseu ecoturistic, devenind o destinație atractivă pentru turiștii pasionați de natură și drumeții. Pentru a ajunge la capătul traseului, începeți pe ruta verde urcând scările de la Nisporeni până la Dealul Mârzoaia.

traseu turistic dealul balanești

În vârful dealului continuați pe ruta roșie care merge spre nord. Veți trece prin Rezervația Peisagistică Dolna, Rezervația Naturală Pădurea Cobac, La Fag, și Rezervația Peisagistică Cazimir Milești.

Aceste rezervații sunt populate de peste 50 de specii de păsări, 15 specii de reptile și amfibieni și 15 specii de insecte rare. În același timp, parcele naturale de fagi și populații de plante rare.

Citește și Eco – Village Văleni – turism rural și tradiții autentice în Moldova.

Alte articole

hanul hanganu pensiune lalova rezina

Hanul Hanganu – refugiu tradițional și ospitalitate caldă

Într-un colț pitoresc al Republicii Moldova, la doar o oră și jumătate de Chișinău, veți descoperi un loc de poveste, perfect pentru cei care...
Turism
2
min.
insula inima m Moldovei naslavcea

Naslavcea – tărâmul comorilor ascunse ale naturii

Naslavcea, cel mai nordic punct al Republicii Moldova, situat în raionul Ocnița, impresionează prin frumusețea sa naturală unică. Satul este împărțit de râul Kisarău,...
Turism
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă