back to top

Cheile Butești – monument geologic cu legende și flora unică

Cheile Butești, cunoscute și sub denumirea de Defileul Butești sau Reciful Butești, reprezintă un monument al naturii de tip geologic și paleontologic situat în raionul Glodeni, Republica Moldova.

Aria protejată se află la sud-est de satul Butești și acoperă o suprafață de 110 hectare, sau 96 hectare conform unor măsurători mai recente. Obiectul este administrat de Primăria comunei Camenca și de Primăria satului Butești.

Cheile Butești sunt considerate unele dintre cele mai largi din bazinul Prutului de Mijloc. Acestea au fost săpate de râul Camenca în reciful organogen, formând un canion cu o lungime de aproximativ 1,8 km sau peste 2 km, o lățime variind între 50 și 125 m și o înălțime de 40-50 m. Reciful este înconjurat pe trei laturi de râul Camenca și afluentul său, Camencuța.

Cheile Butești – istoric

Formațiunile geologice, asemănătoare altor recife calcaroase din nord-vestul Republicii Moldova, s-au format în două etape, acum 15-20 milioane de ani.

În prima etapă, calcarele de bază s-au format în apele Mării Badeniene, predominant din corali, foraminifere, briozoare, alge albastre-verzui și cochilii ale diferitelor moluște.

cheile butesti glodeni
FOTO: ro.wikipedia.org/ Serbinov Maria

În a doua etapă, calcarele de vârstă volhiniană s-au format mai ales din briozoare, foraminifere și alge albastre-verzui, în apele calde ale Mării Sarmatice și Mării Tortoniene.

Aici au fost descoperite schelete de ostracode, crabi, arici de mare, mușchi, litotamnii și, mai rar, imprimări ale scheletelor de pești, părți de foci, delfini și alte animale.

În pereții recifului Butești se găsește o peșteră, precum și câteva grote nestudiate. Peștera este situată la extremitatea de nord a recifului, la poalele celei mai înalte stânci (peretele dinspre satul Butești), fiind adâncită în corpul stâncii la aproximativ 9 metri.

Potrivit investigațiilor s-au constatat urme ale unei culturi arheologice vechi, atribuite neoliticului. Totuși, alte surse sugerează că ar putea fi din paleolitic sau mezolitic.

asociația stancile prutului
FOTO: stancile-prutului.md

Reciful Butești este un monument geologic, paleontologic și arheologic deosebit de important din punct de vedere științific, instructiv și cognitiv.

Acesta are o valoare ecoturistică ridicată și este deosebit de valoros și din punct de vedere floristic, adăpostind peste 120 de specii de plante, dintre care unele sunt foarte rare și incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

cheile butesti glodeni pod
FOTO: ro.wikipedia.org/Denis Polovnicov

Reciful Butești – legende

Conform unor legende populare, în stâncă a fost găsită o ladă cu aur turcesc. Alte legende susțin că Cheile Butești au avut un rol important într-o bătălie condusă de Ștefan cel Mare.

Cea mai mare și mai abruptă stâncă a defileului se aseamănă cu un elefant privit din profil. Localnicii o numesc „vârful Țiglăului” și pe ea au fost instalate trei cruci.

Citește și Defileul Duruitoarea – pe urmele mamuților

Alte articole

pestera surprizelor

Peștera Surprizelor – cu o istorie de peste 10 milioane de...

Peștera Surprizelor este una dintre cele mai fascinante atracții naturale din Republica Moldova, situată pe malul drept al râului Nistru, într-o zonă pitorească de...
Turism
2
min.
la madalina

„La Mădălina” – agropensiunea care a cucerit turiștii străini

Pensiunea Agroturistică „La Mădălina” este situată în pitorescul sat Selemet, raionul Cimișlia, și reprezintă o afacere de familie cu tradiție. Fondată în 1994 ca...
Turism
2
min.