La aproximativ 30 de kilometri de orașul Cahul se află o salbă de coline cunoscută sub numele de „Colinele de Aur”, denumire dată de localnici datorită nuanței gălbui-roșcate a argilei care iese la suprafață.
Aflorimentul de lângă satul Văleni, Cahul este un monument al naturii de tip geologic și paleontologic, protejat de Academia de Științe, care se întinde pe o suprafață de 3 hectare.
Aceste formațiuni geologice au captat atenția cercetătorilor, care au descoperit vestigii geologice și paleontologice ce oferă indicii despre trecutul acestei zone. Printre rămășițele găsite se numără schelete de mastodonți, cămile, rinoceri și alte vietăți preistorice.
În partea superioară a depozitelor porațiene, paleontologul K. I. Șușpanov a identificat dinți de rozătoare din Complexul faunistic Haprovian, care este mai evoluat decât cel Moldavian, incluzând specii precum Villanya petenii, Pliomys kowalski și Dolomys milleri.
Vizitatorii pot opri pentru a admira acest monument natural impresionant și pot chiar să îl escaladeze. De pe vârful „Colinelor de Aur”, se deschid priveliști spectaculoase asupra satului Văleni și a Lacului Beleu, care sunt vizibile de la înălțime.
Te-ar putea interesa și acest articol Lacul Beleu – oaza de sălbăticie din sudul Moldovei