back to top

De la pedagogie la succes în gastronomie și turism rural

Pasionată de arta culinară și patiserie, Angela Comendant a visat dintotdeauna să își deschidă propria afacere. Deși a fost învățătoare și ulterior directoare de liceu, în urmă cu cinci ani a decis să lase învățământul pentru a-și urma visul.

Angela Comandant – de la profesoară la femeie de afaceri

În 2017, a început construcția restaurantului din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, iar în 2019, afacerea a prins viață.

pensiune curtea de piatra soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

„Credeam că voi putea combina cu succes ambele activități, dar mi-a fost greu. Am renunțat la pedagogie și liceu pentru a-mi realiza visul”, își amintește Angela.

angela comandant fostă profesoara soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

În timp, familia Comendant a extins afacerea, deschizând o pensiune agro-turistică și achiziționând câteva case vechi din apropiere, pe care plănuiesc să le restaureze, păstrând autenticitatea lor.

agroturism cotiujenii mari soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

„Am început afacerea din pasiunea mea pentru gătit, dar și din nevoie. Am vrut să investim într-un mod care să ne asigure existența. Pe lângă restaurant și pensiune, am sădit livezi și continuăm să investim”, spune antreprenoarea.

Unul dintre locurile preferate ale Angelei din restaurant este atelierul de pâine și patiserie, unde produce pâine și alte delicii folosind fructe din propriile livezi.

restaurant curtea de piatra soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

Însă, o provocare majoră pentru afacerea sa o reprezintă încălzirea.

„Zona nu este conectată la rețeaua de gaze naturale, așa că folosim energie electrică. Încălzim spațiile din octombrie până în martie, iar facturile au fost uriașe în ultimii doi ani”, povestește Angela.

restaurant angela comendant soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

Prin participarea la proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, Angela a obținut sprijin de la Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) pentru achiziționarea unui cazan pe biomasă de 33 kW, a unui tocător de crengi și a unui peletizator, reducând astfel costurile energetice semnificativ.

Astfel, Angela Comendant nu doar că a reușit să își împlinească visul, dar a transformat o pasiune într-o afacere de succes care sprijină dezvoltarea comunității locale și promovează sustenabilitatea.

Mai multe noutăți despre dezvoltare rurală găsiți pe acest link

Alte articole

hanul hanganu pensiune lalova rezina

Hanul Hanganu – refugiu tradițional și ospitalitate caldă

Într-un colț pitoresc al Republicii Moldova, la doar o oră și jumătate de Chișinău, veți descoperi un loc de poveste, perfect pentru cei care...
Turism
2
min.
insula inima m Moldovei naslavcea

Naslavcea – tărâmul comorilor ascunse ale naturii

Naslavcea, cel mai nordic punct al Republicii Moldova, situat în raionul Ocnița, impresionează prin frumusețea sa naturală unică. Satul este împărțit de râul Kisarău,...
Turism
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă