back to top

De la pedagogie la succes în gastronomie și turism rural

Pasionată de arta culinară și patiserie, Angela Comendant a visat dintotdeauna să își deschidă propria afacere. Deși a fost învățătoare și ulterior directoare de liceu, în urmă cu cinci ani a decis să lase învățământul pentru a-și urma visul.

Angela Comandant – de la profesoară la femeie de afaceri

În 2017, a început construcția restaurantului din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, iar în 2019, afacerea a prins viață.

pensiune curtea de piatra soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

„Credeam că voi putea combina cu succes ambele activități, dar mi-a fost greu. Am renunțat la pedagogie și liceu pentru a-mi realiza visul”, își amintește Angela.

angela comandant fostă profesoara soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

În timp, familia Comendant a extins afacerea, deschizând o pensiune agro-turistică și achiziționând câteva case vechi din apropiere, pe care plănuiesc să le restaureze, păstrând autenticitatea lor.

agroturism cotiujenii mari soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

„Am început afacerea din pasiunea mea pentru gătit, dar și din nevoie. Am vrut să investim într-un mod care să ne asigure existența. Pe lângă restaurant și pensiune, am sădit livezi și continuăm să investim”, spune antreprenoarea.

Unul dintre locurile preferate ale Angelei din restaurant este atelierul de pâine și patiserie, unde produce pâine și alte delicii folosind fructe din propriile livezi.

restaurant curtea de piatra soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

Însă, o provocare majoră pentru afacerea sa o reprezintă încălzirea.

„Zona nu este conectată la rețeaua de gaze naturale, așa că folosim energie electrică. Încălzim spațiile din octombrie până în martie, iar facturile au fost uriașe în ultimii doi ani”, povestește Angela.

restaurant angela comendant soldanesti
FOTO: UNDP Moldova

Prin participarea la proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, Angela a obținut sprijin de la Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) pentru achiziționarea unui cazan pe biomasă de 33 kW, a unui tocător de crengi și a unui peletizator, reducând astfel costurile energetice semnificativ.

Astfel, Angela Comendant nu doar că a reușit să își împlinească visul, dar a transformat o pasiune într-o afacere de succes care sprijină dezvoltarea comunității locale și promovează sustenabilitatea.

Mai multe noutăți despre dezvoltare rurală găsiți pe acest link

Alte articole

doi hulubasi

Pensiunea „Doi Hulubași” – povestea unei case vechi de 100 de...

Pensiunea Two Doves House sau „Doi Hulubași” este un proiect turistic care îmbină farmecul unei case țărănești de aproape 100 de ani cu confortul modern al...
Turism
2
min.
château Sobor

Château Sobor – povestea unui castel unde eleganța întâlnește liniștea naturii

La doar câțiva kilometri de agitația orașului Chișinău, se ridică mândru un castel care pare desprins din paginile unei povești. Château Sobor nu este...
Turism
2
min.