back to top

Conacul Lazo din Piatra – moștenire istorică

Conacul familiei Lazo, situat în satul Piatra, raionul Orhei, este un monument de arhitectură de importanță națională din Republica Moldova, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Conacul Lazo – istorie

Arhitectura conacului reflectă stilul caselor tradiționale țărănești, cu odăile dispuse în jurul unui hol central. Ultimii proprietari boieri au fost Gheorghe și Elena Lazo, părinții lui Serghei Lazo, cunoscut drept „erou legendar” al Războiului Civil din Rusia.

conacul familiei lazo piatra orhei
FOTO: facebook.com/Conacul Familiei Lazo

În perioada interbelică, conacul a funcționat ca școală, iar în 1967-1968, după mutarea școlii într-o clădire nouă, conacul a fost transformat într-un muzeu dedicat lui Serghei Lazo și a devenit filială a Muzeului Național de Istorie.

conacul lazo piatra orhei
FOTO: facebook.com/Conacul Familiei Lazo

Astfel, în mai 2006, complexul a fost vizitat de președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, moment în care au început lucrările de reconstrucție.

conacul familiei lazo piatra
FOTO: facebook.com/Conacul Familiei Lazo

Ulterior, în iulie 2007, guvernul a alocat 3,9 milioane de lei pentru restaurarea conacului, iar în 2008 au fost alocate încă 1,2 milioane de lei de la bugetul de stat pentru continuarea lucrărilor de reconstrucție.

Află detalii interesante și despre Conacul Manolache Negruzzi – monument istoric și arhitectural

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
plaiul fagului vedere de sus

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă