Casa-muzeu „Grigore Vieru” a fost inaugurată în 2015, în satul natal al poetului, Pererâta, raionul Briceni. Satul Pererîta, situat la 244 km de Chișinău, în lunca Prutului, este un loc pitoresc, plin de o energie aparte.

Casa Muzeu „Grigore Vieru” – locul unde a copilărit
Casa Muzeu „Grigore Vieru” a fost restaurată conform proiectului arhitectului Eugen Bâzgu, într-un proiect inițiat de Ministerul Culturii, pentru a marca cei 80 de ani de la nașterea marelui poet.
Astăzi, camerele casei sunt amenajate cu obiecte care au aparținut familiei poetului, precum și alte exponate autentice din anii 1930-1940. În primul rând, zugrăveala originală a pereților și a tavanului, realizată de mama poetului, a fost păstrată cu grijă, oferind vizitatorilor o legătură emoționantă cu trecutul.

Vizitarea acestui loc oferă o experiență emoționantă, permițându-le oaspeților să descopere „cuibul” care l-a inspirat pe Grigore Vieru și să aducă un omagiu prin prezența lor.

Casa-muzeu include o anexă specială, unde sunt expuse creațiile poetului: volume de poezii, manuscrise, fotografii, traduceri și lucrări de critică literară, care oferă o perspectivă completă asupra moștenirii sale literare.
Pe 16 ianuarie 2009, Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului și a plămânilor și contuzia organelor abdominale, având șanse minime de supraviețuire.
A încetat din viață în data de pe 18 ianuarie 2009, la exact două zile după accident în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.
Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
Te-ar putea interesa și acest articol Casa-Muzeu La Mama Catița – oaza tradițiilor moldovenești