back to top

Casa Muzeu Grigore Vieru – o călătorie în timp la Pererîta

Casa-muzeu „Grigore Vieru” a fost inaugurată în 2015, în satul natal al poetului, Pererâta, raionul Briceni. Satul Pererîta, situat la 244 km de Chișinău, în lunca Prutului, este un loc pitoresc, plin de o energie aparte.

casa muzeu grigore vieru
FOTO: Vadim Șterbate

Casa Muzeu „Grigore Vieru” – locul unde a copilărit

Casa Muzeu „Grigore Vieru” a fost restaurată conform proiectului arhitectului Eugen Bâzgu, într-un proiect inițiat de Ministerul Culturii, pentru a marca cei 80 de ani de la nașterea marelui poet.

Astăzi, camerele casei sunt amenajate cu obiecte care au aparținut familiei poetului, precum și alte exponate autentice din anii 1930-1940. În primul rând, zugrăveala originală a pereților și a tavanului, realizată de mama poetului, a fost păstrată cu grijă, oferind vizitatorilor o legătură emoționantă cu trecutul.

casa muzeu grigore vieru pererita briceni
FOTO: mnl.md

Vizitarea acestui loc oferă o experiență emoționantă, permițându-le oaspeților să descopere „cuibul” care l-a inspirat pe Grigore Vieru și să aducă un omagiu prin prezența lor.

interiorul casei muzeu grigore vieru briceni
FOTO: radacina.md

Casa-muzeu include o anexă specială, unde sunt expuse creațiile poetului: volume de poezii, manuscrise, fotografii, traduceri și lucrări de critică literară, care oferă o perspectivă completă asupra moștenirii sale literare.

Pe 16 ianuarie 2009, Vieru a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului și a plămânilor și contuzia organelor abdominale, având șanse minime de supraviețuire. 

A încetat din viață în data de pe 18 ianuarie 2009, la exact două zile după accident în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Te-ar putea interesa și acest articol Casa-Muzeu La Mama Catița – oaza tradițiilor moldovenești

Alte articole

biserica de lemn

Biserica de lemn din Tîrnova – comoara spirituală ce dăinuie de...

Biserica de lemn „Sfânta Treime” din satul Tîrnova, raionul Edineț, este un monument istoric și spiritual de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural al...
Patrimoniu
1
min.
conacul gonata

Conacul Gonata – reședința boierească ascunsă în inima pădurii

Conacul Gonata, situat în satul Zberoaia, raionul Nisporeni, se înalță impunător în mijlocul unei păduri, aproape de un lac pitoresc. Construit în secolul XIX,...
Patrimoniu
2
min.