back to top

Rezervația Codrii – inima verde a Moldovei 

Aflată în regiunea centrală, Rezervația Codrii este nu doar un laborator științific, ci și un tezaur natural care protejează un genofond de mare valoare atât pentru flora, cât și pentru fauna zonei.

Rezervația Codrii – istoric

În 1926, Societatea Experimentatorilor și Iubitorilor Naturii din Basarabia a propus rezervarea a 13 sectoare valoroase de pădure, printre care și pădurea Lozova-Căpriana. Aceste obiective au fost declarate monumente ale naturii Basarabiei prin Hotărârea Consiliului de Miniștri al României din 19 iulie 1937.

Pe 27 septembrie 1971, în inima Republicii Moldova, s-a creat prima rezervaţie silvică de Stat „Codrii”, un loc cu rezonanță istorică profundă, strâns legat de evoluția și tradițiile poporului nostru.

rezervația codrii straseni
FOTO: descopera.md

Flora rezervației include 60 de specii rare, iar 30 dintre acestea sunt protejate prin includerea în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Arborii, majoritatea cu o vârstă medie de peste 80 de ani, creează un peisaj impresionant.

Fauna din Codrii reflectă bogăția pădurilor Europei Centrale și de Vest, cu 52 de specii de mamifere, 150 de specii de păsări și peste 7.000 de specii de insecte.

Rezervația „Codrii” nu este doar un refugiu pentru biodiversitate, ci și o posibilă temelie pentru viitoare proiecte de parc național sau rezervație a biosferei, unind valorile naturale, istorice și culturale ale regiunii.

rezervația codrii straseni
FOTO: Facebook.com/ Rezervația Codrii

La fața locului funcționează și un „Muzeu al Naturii” ce oferă vizitatorilor o călătorie unică în inima sălbăticiei moldovenești. Situată la doar 49 km de Chișinău, în apropierea comunei Lozova din raionul Strășeni, rezervația ocupă 2.740 ha și este împărțită în două zone principale:

  • Zona strict protejată (723 ha), unde activitățile umane sunt interzise, cu excepția cercetărilor științifice. Aici, natura își urmează cursul neperturbată, iar omul devine doar un observator.
  • Zona de tampon (4.450 ha) înconjoară zona strict protejată, limitând impactul activităților umane. Aici sunt necesare intervenții ecologice pentru a susține ecosistemele naturale.

Pentru a minimiza influența antropică, în jurul zonei de tampon s-a creat o zonă de tranziție de 12.300 ha, unde activitățile economice se desfășoară fără a afecta natura.

Rezervația Codrii – servicii

Rezervația „Codrii” vă oferă o experiență de neuitat în mijlocul naturii, punând la dispoziție cazare în căsuța mobilă situată pe malul unui lac liniștit.

Aici, aveți posibilitatea să pescuiți, contra unei taxe, bucurându-vă de liniștea și frumusețea peisajului.

Pentru cei pasionați de drumeții, rezervația a amenajat un traseu ecoturistic de 5 km, perfect pentru explorarea diversității ecosistemelor.

drumeție în rezervatia naturala codrii
FOTO: Facebook.com/ Rezervația Codrii

Traseul vă poartă atât prin zone de luncă, cât și prin pădure, oferindu-vă ocazia să descoperiți edificii de vânătoare precum hrănitori, sărării, bordeie și turnuri de observație.

lacul din rezervatia codrii
FOTO: Facebook.com/ Rezervația Codrii

De asemenea, pe parcursul drumeției, veți putea admira stațiunea unei specii relicte de plante, unică în această rezervație, și veți avea ocazia să explorați vegetația, flora și fauna specifică zonei.

Pentru detalii referitor la drumețiile în Rezervația Codrii, serviciile de cazare și pescuit apelați la nr de telefoane: 023747386, 078407834, 069882478.

Îți recomandăm să citești și despre Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova.

Alte articole

moldova business week chisinau 2024

Moldova în Global Soft Power Index

La începutul acestui an, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ în consolidarea imaginii sale internaționale, intrând în prestigiosul clasament Global Soft Power Index...
Știri
1
min.
documentar flavours of moldova filmari netflix

Au început filmările pentru documentarul Flavours of Moldova

Filmările pentru documentarul despre Republica Moldova, intitulat Flavours of Moldova, care va apărea pe Netflix în 2025, sunt în desfășurare. Producția video, în traducere Aromele...
Știri
0
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă