Moara de vânt din satul Gaidar, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, este un monument de arhitectură rurală unic în Republica Moldova.
Aceasta este integral din lemn, inclusiv mecanismele sale, și a funcționat până în anul 2005. Ceea ce o face remarcabilă este faptul că toate procesele de măcinare din interior pot fi gestionate de o singură persoană.
Din cele câteva mori de vânt rămase în țară, moara din Gaidar era singura care se afla într-o stare mai bună.
Astfel, moara de vânt din Gaidar a fost restaurată cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, având un cost de conservare și restaurare ce a depășit 50.000 de euro.
Procesul de restaurare a respectat toate elementele autentice ale construcției, redându-i strălucirea de odinioară.
Construită în totalitate din lemn, inclusiv mecanismele pentru prelucrarea cerealelor, moara datează din 1864. Piesele componente au fost aduse din Ucraina și asamblate în Gaidar.
Deși are o capacitate mică de producție restaurarea acesteia va avea efecte benefice asupra economiei locale, grație creșterii potențialul turistic în regiune.
Moara face parte din programul Uniunii Europene dedicat promovării patrimoniului cultural și creșterii încrederii între comunități.
Te-ar putea interesa și acest articol: Casa Sobarului se extinde – pensiunea oferă și cazare.