Pe 15 octombrie, lumea celebrează Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, o zi instituită de Adunarea Generală a ONU în 2007 pentru a sublinia contribuțiile esențiale ale femeilor de la sate la dezvoltarea agriculturii, securitatea alimentară și combaterea sărăciei.
De la primul eveniment din 2008, această zi oferă o platformă globală pentru a recunoaște rolul lor în menținerea economiilor locale și în asigurarea sustenabilității resurselor naturale.
Femeile din mediul rural reprezintă coloana vertebrală a multor comunități, implicându-se activ în agricultură și dezvoltare rurală, dar și în conservarea tradițiilor și a meșteșugurilor. În Moldova, acestea joacă un rol important în modernizarea infrastructurii locale și îmbunătățirea serviciilor publice, precum educația și sănătatea.
Provocările și reușitele femeilor din mediul rural
Cu toate că femeile de la sate se confruntă frecvent cu provocări legate de accesul redus la resurse economice și servicii de sănătate sau educație, acestea au demonstrat că sunt lideri puternici și agenți ai schimbării.
Femeile din mediul rural merită să fie sprijinite pentru a continua să joace un rol-cheie în dezvoltarea comunităților din care fac parte.
USAID, în cadrul proiectelor sale, sprijină inițiativele din zonele rurale ale Moldovei care au obiectivul de a consolida reziliența, crește competitivitatea și transforma aceste regiuni în adevărate motoare de creștere economică.
V-ar putea interesa și acest articol Drumul Dragonului – un nou traseu ecoturistic ce va fi lansat la Orheiul Vechi.