back to top

Ceramica Triboi – tradiția olăritului păstrată cu măiestrie de o familie din Ciorești

Zaharia Triboi, originar din satul Ciorești, rămâne singurul meșteșugar din Republica Moldova care mai lucrează cu ceramica neagră, păstrând astfel o tehnică tradițională rară.

Olăritul a devenit o parte fundamentală a vieții familiei Triboi în urmă cu peste 30 de ani. Totul a început în 1986, când Zaharia a învățat meșteșugul la fabrica de ceramică din Ungheni.

În 1988, și-a deschis propriul atelier în Ciorești, punând bazele afacerii de familie – Ceramica Triboi. De atunci, fiecare membru al familiei a contribuit la menținerea acestei tradiții, combinând respectul pentru vechile tehnici cu adaptarea la tendințele contemporane.

familia zaharia ceramica ciorescu ungheni
FOTO: ceramicatriboi.md

Tradiție și inovație în ceramică

Astăzi, Ceramica Triboi este un loc unde tradițiile olăritului se întâlnesc cu tendințele moderne, rezultând piese de ceramică minimalistă și contemporană. Inovația face parte din ADN-ul acestei afaceri, unde tehnicile tradiționale sunt combinate cu idei noi, rezultând creații unice, fiecare cu povestea sa.

ceramica triboi
FOTO: ceramicatriboi.md

Mai mult decât atât, această pasiune a atras și generațiile mai tinere ale familiei, inclusiv pe cele două doamne Triboi, care au renunțat la carierele lor în medicină și avocatură pentru a se dedica în întregime olăritului. Pasiunea pentru ceramică a crescut treptat, iar astăzi familia Triboi creează piese cu suflet, inspirate din folclor și tradiții.

Păstrarea valorilor familiale

Pentru familia Triboi, tradiția nu este doar un mod de a-și câștiga existența, ci și o comoară spirituală transmisă din generație în generație. Zaharia Triboi, meșteșugarul care a pus bazele afacerii, preferă ceramica neagră, lucrată manual și arsă în cuptoare cu lemne, o tehnică veche care conferă unicitate fiecărei piese. Soția sa, Eugenia Triboi, are o legătură specială cu tradițiile, manifestată nu doar în creațiile sale ceramice, ci și în portul și cântecul popular.

ceramica triboi
FOTO: Facebook.com/ Ceramica Triboi

Viitorul olăritului la ceramica Triboi

Pe viitor, familia Triboi își dorește să continue să inoveze, să experimenteze noi tehnici și să investească în echipamente performante care să le permită să își extindă afacerea.

Sprijinul reciproc, respectul pentru tradiție și pasiunea pentru ceramică sunt pilonii care stau la baza succesului lor, iar legătura dintre generații îi inspiră să meargă mai departe.

Fiecare piesă creată de familia Triboi este o mărturie a frumuseții și valorii olăritului, iar prin dedicarea lor față de această artă, ei păstrează vie o moștenire culturală de neprețuit.

V-ar putea interesa și acest articol Drumul Dragonului – un nou traseu ecoturistic ce va fi lansat la Orheiul Vechi.

Alte articole

punctul de vizualizare purcari

Punctul de vizualizare Purcari – ecoturism și natură în Nistrul de...

Punctul de vizualizare Purcari, parte a Parcului Național „Nistrul de Jos,” este un proiect ecologic și turistic destinat conservării și dezvoltării sustenabile a ecosistemelor...
Turism
1
min.
crama mircesti

Drumeție la Crama Mircești – o evadare perfectă de toamnă

Toamna este perfectă pentru o drumeție prin peisajele colorate din Moldova. Dacă vreți să vă relaxați și să vă bucurați de natură, acum e...
Turism
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă