Conacul familiei Bogdasarov din satul Piatra, raionul Orhei, este o impresionantă piesă de arhitectură din Republica Moldova, cu o istorie bogată și un statut de monument de importanță națională. Construit în secolul al XIX-lea de nobilii armeni ai familiei Bogdasarov, acest conac păstrează ecourile trecutului nobil al Basarabiei și a fost, pentru mult timp, o reședință impunătoare, conacul este disponibil spre vânzare.
Istoria Familiei Bogdasarov
Familia Bogdasarov, nobili armeni care se spune că au emigrat din Turcia otomană împreună cu Manuc Bei, a adus cu ei un stil de viață nobil specific vremurilor. La începutul secolului al XX-lea, conacul Bogdasarov era o gospodărie vastă și bine organizată, cu ferme de păsări, porci, vite, oi, precum și plantații de vii și livezi. Complexul era extins, incluzând construcții pentru diverse activități agricole și economice, o cramă amplasată în spatele conacului și un lac pitoresc în față.

Complexul conacului – un simbol al vremurilor apuse
Conacul, cu o suprafață construită de 580 mp, este împărțit în 14 camere, oferind spațiu pentru diverse activități. În plus, pe proprietate se află și o casă pentru personal, 3 pivnițe (beciuri) ideale pentru depozitare sau activități vitivinicole, un grajd pentru cai, o fântână arteziană și un bazin acvatic.
Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.
În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.
Află mai multeConacul era dotat, la acea vreme, cu o cramă, un lac în fața clădirii, un garaj pentru mașini și tractoare, și chiar o minicentrală electrică, ceea ce îi conferea o notă de modernitate. Astăzi, aceste detalii sunt amintiri dintr-o perioadă prosperă pentru satul Piatra și întreaga regiune.

După anul 1944, destinația conacului s-a schimbat semnificativ. Într-o perioadă, clădirea a fost folosită drept închisoare, iar ulterior, fermele sale au fost anexate colhozului „Serghei Lazo”. În plus, bucătăria anexă a fost transformată în sediu pentru brigada de tractoare, iar unele structuri originale s-au păstrat și în prezent.

Conacul Bogdasarov – de vânzare
Astăzi, conacul Bogdasarov este scos la vânzare pe un site specializat, la prețul de 300.000 de euro. Aceasta poate fi o oportunitate unică pentru cei interesați să investească într-un monument istoric și să contribuie la conservarea unei părți din patrimoniul cultural al Republicii Moldova.
V-ar putea interesa și acest articol Conacul Janovski – moșia cu beciul istoric, un exemplu rar în Moldova.