Mănăstiri din Bucovina reprezintă un patrimoniu cultural și spiritual deosebit, care adăpostește unele dintre cele mai valoroase și frumoase exemple ale artei religioase din România.
Situate în regiunea de nord a țării, aceste mănăstiri din Bucovina sunt renumite pentru frescele lor exterioare, ce îmbină teme biblice și istorice, și care au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită importanței lor culturale și istorice.
Mănăstiri din Bucovina, incluse în Patrimoniul UNESCO
Mănăstirea Putna
Considerată „cetatea de căpetenie” a Moldovei, Mănăstirea Putna este un loc de cult cu o importanță deosebită pentru poporul român. A fost ctitorită în 1466 de Ștefan cel Mare, care este și înmormântat aici. Mănăstirea este renumită pentru frescele sale interioare și pentru faptul că este un simbol al spiritualității și identității naționale românești.
Atracții suplimentare
Mormântul lui Ștefan cel Mare, muzeul cu icoane și obiecte religioase, magazinul de suveniruri.
Program
Mănăstirea Putna poate fi vizitată zilnic între orele 6:00 și 20:00. Muzeul și magazinul bisericesc sunt deschise zilnic între orele 9:00 și 19:00.
Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț, construită în 1488 de Ștefan cel Mare, este faimoasă pentru fresca exterioară „Judecata de Apoi”, care acoperă întreaga fațadă sudică. Voroneț este situată la doar 4 km distanță de Gura Humorului.
Fresca este una dintre cele mai remarcabile realizări ale artei bizantine din sud-estul Europei, iar albastrul vibrant al picturii a devenit un simbol al acestui loc, fiind cunoscut și sub numele de „albastru de Voroneț”.
Arhitectura mănăstirii îmbină elemente gotice, bizantine și autohtone. Ea reprezintă expresia artistică a rafinamentului și credinței. Frescele exterioare, dominate de remarcabilul azuriu strălucitor, sunt ferite de ploaie datorită acoperișului modelat în formă de cort.
Vizitarea Mănăstirii include exteriorul şi interiorul bisericii monument.
În timpul săvârşirii dumnezeieştilor slujbe se pot vizita doar picturile exterioare.
Program sezon turistic (aprilie– septembrie):
Luni – Duminică: 08:30 – 19:00
Program extrasezon (octombrie – martie):
Luni – Duminică: 09:00 – 17:00
Taxa de vizitare
Adulți: 10 roni, copii, elevi, studenți: 5 roni.
Mănăstirea Moldovița
Mănăstirea Moldovița este situată la 25 km de Câmpulung Moldovenesc, ascunsă printre crestele împădurite. Aceasta a fost construită în 1532 de Domnitorul Petru Rareș și este renumită pentru frescele exterioare, care includ scene biblice și istorice.
Aceasta este un exemplu de arhitectură moldovenească autentică, cu influențe bizantine. Mănăstirea Moldovița este situată la 25 km de Câmpulung Moldovenesc, ascunsă printre crestele împădurite.
În trecut, pe acest loc, pustnicii și-au întemeiat o bisericuță de lemn, iar în jurul ei s-au înălțat apoi chilii, formându-se astfel o colectivitate duhovnicească.
Frescele din interior și exterior sunt extraordinar de bine conservate.
Program
Deschisă zilnic între 8:00 și 18:00.
Atracții suplimentare
Complexul monahal include un muzeu cu icoane și obiecte religioase, precum și un magazin de suveniruri.
Mănăstirea Sucevița
Mănăstirea Sucevița, construită în 1583 este una dintre cele mai impresionante mănăstiri din Bucovina datorită frescelor sale exterioare. Mănăstirea este situată în satul Suceviţa, aflat la sud-vest de Rădăuţi.
Fresca „Viziunea lui Ezechiel” este un exemplu remarcabil al artei bizantine. Mănăstirea adăpostește, de asemenea, o importantă colecție de icoane și obiecte religioase.
Program
Mănăstirea este zilnic deschisă între orele 7:00 – 21:00.
Atracții suplimentare
Muzeul mănăstirii și suveniruri tradiționale din zonă. Acesta poate fi vizitat intre orele 9:00 – 17:00.
Mănăstirea Humor
Mănăstirea Humor a fost construită în 1528 și este un loc de cult important în Bucovina. Este localizată la 5 km vest de Câmpulung Moldovenesc.
Frescele de pe pereții exteriori sunt bine conservate, iar în interior se află picturi bizantine impresionante. „Judecata de Apoi” este o temă centrală a picturilor exterioare.
Mănăstirea este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu moldovenesc.
Clădirea seamănă cu o citadelă în miniatură, având chiar un turn de veghe de sine stătător, înălțat de domnitorul Vasile Lupu, care a înconjurat biserica cu ziduri masive de piatra.
Între picturile exterioare, în a căror scene predomina roșul, se remarcă “Arborele lui Ieseia”, care reface arborele genealogic al lui Iisus până la origini.
Program
Deschisă zilnic între 8:00 și 18:00.
Atracții suplimentare
Magazie de suveniruri și o atmosferă liniștită.
Mănăstirea Arbore
Mănăstirea Arbore este situată chiar în centrul satului Arbore, județul Suceava. Mănăstirea Arbore este un loc mic, dar remarcabil, cunoscut pentru frescele sale exterioare bine conservate.
Aceasta a fost construită în 1503 și este o adevărată bijuterie a arhitecturii religioase din Bucovina. Picturile murale de pe pereții exteriori sunt un exemplu al talentului meșteșugarilor din regiune.
Program
Deschisă zilnic între 8:00 și 18:00.
Atracții suplimentare
Mănăstirea este o oază de liniște, ideală pentru meditație și rugăciune.
Mănăstirea Probota
Mănăstirea Probota, construită în 1530, este cunoscută pentru frescele sale din exterior, în special pentru reprezentarea „Judecății de Apoi”. Aceasta este un exemplu de arhitectură moldovenească tradițională, cu un interior decorat cu picturi bizantine.
Aceasta a fost construită pe ruinele unei construcții mai vechi. Ea se distinge prin bolta pictată, amintind de Capela Sixtină de la Vatican.
Bucurându-se de o atenție extraordinară din partea lui Petru Rareș, mănăstirea adăpostește mormântul acestuia și ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.
Program
Deschisă zilnic între 8:00 și 18:00.
Atracții suplimentare
Picturi murale deosebite și atmosfera de liniște.
Mănăstirea Pătrăuți
Mănăstirea Pătrăuți a fost construită în 1487, fiind o ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Este situată în satul Pătrăuți, județul Suceava și este cunoscută pentru frescele sale exterioare, care sunt printre cele mai vechi din Bucovina.
Frescele sunt de o rară frumusețe, iar mănăstirea are o importanță istorică deosebită.
Biserica Pătrăuţi a facut parte din ansamblul singurei mănăstiri de maici ctitorită de Ştefan cel Mare. Mănăstirea era destinată în special îngrijirii răniţilor din luptele purtate în preajma Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Stilul moldovenesc în arhitectură apare în timpul domniei lui Ştefan cel Mare şi se caracterizează printr-o armonioasă şi originală împletire a elementelor bizantine cu cele latine, cele gotice şi cu elemente specific moldoveneşti.
Program
Deschisă zilnic între 8:00 și 18:00.
Atracții suplimentare
Picturile murale exterioare, atmosfera liniștită și istoricul mănăstirii.
Vă recomandăm să citiți și acest articol Saline România: destinații pentru sănătate și relaxare.