Baia tătărească medievală, cea mai mare dintre cele trei băi urbane descoperite, a fost restaurată și adusă la lumină vechiul caldarâm istoric, iar Valul de apărare reconstituit pe baza documentelor istorice, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în trecut, Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Centru.
Investiție de 30 de milioane de lei
Obiectivele recent reabilitate fac parte din proiectul de dezvoltare regională finanțat prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
Proiectul, cu o investiție totală de 30 de milioane de lei, reflectă colaborarea strânsă dintre instituțiile statului pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural-turistic unic al Republicii Moldova.
Totodată printre obiectivele reabilitate se numără și calea de acces spre Promontoriul Butuceni, modernizată și echipată cu un sistem modern de iluminat, transformând zona într-un loc spectaculos, inclusiv pe timp de noapte.
Centrul multifuncțional de conferințe, care servește și ca bloc administrativ al Rezervației, încurajând desfășurarea evenimentelor culturale și educaționale.
Baia tătărească
Odată cu întemeierea orașului oriental Şehr-al-Geadid, pe teritoriul Orheiului Vechi, au apărut și băile.
Baia nr. II sau baia turcească este cea mai mare dintre cele trei băi urbane descoperite în urma săpăturilor arheologice.
Tradiția locală a păstrat destinația sa de baie, fixată în documentul din 1574 sub denumirea de feredeu (în limba maghiară – baie turcească).
Intrarea în baie se află dinspre vest, pe unde trecea strada orașului, orientată spre trecerea de peste Răut, cisterna și focarul aflându-se în partea opusă.
Fiecare baie are compartimentele asemănătoare băilor romane, care convențional, au fost numite, tepidarium, caldarium și laconicum.
Vă recomandăm și acest articol Trei trasee turistice noi în regiunea Ungheni.