„Carnavalul timpului: măști și povești”, un eveniment ce va aduce în prim-plan măști tradiționale din patrimoniul Centrelor de Meșteșuguri pentru copii din municipiul Ungheni.
„Carnavalul timpului: măști și povești”
În data de 27 decembrie 2024, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Ungheni, va inaugura expoziția „Carnavalul timpului: măști și povești”.
Expoziția va fi însoțită de un alai al măștilor tradiționale din localitatea Măcărești, care va include jocurile „Caprei”, „Căluțului” și „Cocostârcului”.
Măștile expuse sunt realizate manual de membrii Centrelor de Meșteșuguri din satele Petrești („Ca la noi”), Florițoaia Veche („Țărăncuța”), orașul Ungheni („Albinuța” și „Regina Maria”).
Vizitatorii vor avea ocazia să descopere diversitatea măștilor, fiecare cu semnificația și simbolismul său, și să înțeleagă rolul teatrului popular de iarnă în viața satelor românești, la trecerea dintre ani.
Aceste măști, ce variază de la cele simple la cele complicate, sunt menite să impresioneze prin aspectul lor înfricoșător, având scopul de a îndepărta spiritele rele și de a proteja comunitățile.
Într-o perioadă în care tradițiile satelor românești sunt tot mai puțin vizibile, muzeele și centrele de meșteșuguri joacă un rol esențial în conservarea și transmiterea acestora către tinerelor generații.
Detalii eveniment
Data: 27 decembrie 2024 (vineri)
Ora: 14:00
Locația: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. M. Kogălniceanu nr. 82, Mun. Chișinău.
Expoziția „Carnavalul timpului” vine să aducă în atenția publicului importanța păstrării acestor obiceiuri și tradiții populare, care fac parte din patrimoniul nostru cultural imaterial.
V-ar putea interesa și acest articol Parada Moșilor Crăciun pe motociclete – detalii eveniment.