back to top

Vecera: obiceiul ucrainean păstrat în Căușeni și Ștefan Vodă

Vecera este un obicei ucrainean care se păstrează în unele sate din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, care sunt la hotar cu Ucraina.

În Ajun de Crăciun pe stil vechi, finii merg la nași, copiii la părinți, iar grupuri de adulți și copii colindă și schimbă daruri.

Vecera simbolizează recunoștința și legătura strânsă dintre generații, fiind o tradiție transmisă de-a lungul timpului cu drag și respect.

Veceratradiție în Ajun de Crăciun

La Volintiri Ștefan Vodă tradiția este însoțită de melodii și grupuri de adulți și copii care fac schimb de cadouri cu familiile cărora le trec pragul, transmite postul local de televiziune Studio-L.

Emilia Marlean-Danilescu, fostă învățătoare, își întâmpină foștii elevi cu această tradiție, care aduce multă bucurie și mulțumiri pentru contribuțiile din trecut.

Tradiția este respectată doar în satele din apropierea Ucrainei și vine de la statul vecin, spun localnicii care odată ce au intrat în casă fac schimb de cadouri.

Tradiția mai spune că cei care vin cu Vecera trebuie să ajute nanii, părinții sau buneii la pregătit bucatele pentru a doua zi. Așa că cei mai apropiați oaspeți sunt puși la treabă.

traditii in ajun de craciun vecera
FOTO: captura video Studio-L

Tradițiile de la Volintiri sunt ca nicăieri în altă parte spune fosta învățătoare care afirmă că fiecare gospodar de aici știe colinde, zicători și tot felul de obiceiuri locale.

Vecera se sărbătorește în ajunul Crăciunului pe stil vechi, pe 6 ianuarie. Obiceiul este adus de cazacii din Ucraina. Vecera înseamnă „cină”.

V-ar putea interesa și acest articol: Crăciunei pentru colindători: tradiții și obiceiuri în Moldova.

Alte articole

biserica de lemn

Biserica de lemn din Tîrnova – comoara spirituală ce dăinuie de...

Biserica de lemn „Sfânta Treime” din satul Tîrnova, raionul Edineț, este un monument istoric și spiritual de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural al...
Patrimoniu
1
min.
conacul gonata

Conacul Gonata – reședința boierească ascunsă în inima pădurii

Conacul Gonata, situat în satul Zberoaia, raionul Nisporeni, se înalță impunător în mijlocul unei păduri, aproape de un lac pitoresc. Construit în secolul XIX,...
Patrimoniu
2
min.