Turiștii care vizitează destinațiile turistice din Catalonia, inclusiv Costa Brava și populara sa capitală, Barcelona, vor trebui să plătească mai mult pentru sejururile lor, după ce guvernul regional a decis să majoreze taxa turistică.
Teritoriul spaniol, care găzduiește Barcelona și regiunea de coastă Tarragona, intenționează să dubleze taxa existentă pentru a face față numărului tot mai mare de turiști.
Taxa turistică în Barcelona – majorare semnificativă
Barcelona va resimți cel mai mult impactul noii taxe, turiștii urmând să plătească până la 15 euro pe noapte.
Restul Cataloniei va putea crește taxa doar dacă introduce un supliment care anterior era aplicat exclusiv în capitala catalană, conform independent.co.uk.
Cel puțin 25% din fondurile colectate prin această taxă vor fi direcționate către politici de locuințe.
În prezent, Barcelona percepe o taxă de 5,70 euro pe noapte pentru oaspeții care se cazează în hoteluri de patru stele, în timp ce cei care aleg hoteluri de cinci stele trebuie să plătească 7,50 euro.

Reacția autorităților locale
Purtătorul de cuvânt parlamentar al partidului Comuns, David Cid, a declarat că dublarea taxei turistice este o măsură echitabilă și proporțională.
Această inițiativă face parte dintr-o serie de măsuri menite să reducă numărul și impactul turiștilor în Spania.
Supraaglomerarea, resursele limitate, precum apa, și creșterea prețurilor la locuințe au devenit probleme stringente în întreaga țară, în special în marile orașe.

Proteste împotriva turismului de masă
Un studiu realizat de YouGov în 2024 a relevat că aproape o treime dintre spanioli consideră că numărul turiștilor străini este prea mare.
Acțiunile împotriva turismului excesiv au atins un punct culminant în iulie 2024, când mii de locuitori din Barcelona au stropit cu apă turiștii care luau masa în zonele aglomerate, în semn de protest împotriva turismului de masă.
În noiembrie, mii de locuitori din Barcelona au ieșit din nou în stradă pentru a cere reducerea prețurilor la chirii.
Aceștia și-au exprimat îngrijorarea față de proprietarii care preferă să închirieze locuințele pe termen scurt pentru turiști, în loc să le ofere rezidenților locali, ceea ce a contribuit la creșterea chiriilor și la fenomenul de gentrificare.
Vă recomandăm să citiți și acest articol: Veneția: cât va costa taxa de intrare în orașul istoric în 2025.