back to top

„DAR 1+3” extins până în 2030: mai multe fonduri pentru dezvoltarea locală

Programul „DAR 1+3” („Diaspora Acasă Reușește”) a fost extins până în anul 2030, consolidând sprijinul pentru implicarea diasporei în dezvoltarea localităților din Republica Moldova, anunță Guvernul.

Odată cu această prelungire, vor fi implementate măsuri pentru sporirea transparenței în utilizarea fondurilor alocate proiectelor.

Programul „DAR 1+3”principalele modificări

  • Majorarea fondurilor: Suma minimă a unui proiect crește de la 300.000 la 400.000 de lei, iar contribuția Guvernului se majorează de la 250.000 la 350.000 de lei.
  • Extinderea domeniilor de finanțare: Pe lângă proiectele de infrastructură, programul va include acum inițiative legate de protecția mediului, economie, eficiență energetică, cultură, educație și protecție socială.
  • Simplificarea procedurilor: Dosarele de finanțare vor putea fi depuse și în format electronic, facilitând accesul diasporei la program.

Un program cu impact real

Lansat în 2020, programul „DAR 1+3” se bazează pe un model de finanțare colaborativă între diaspora, Guvernul Republicii Moldova, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare.

‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Până în prezent, prin acest mecanism au fost realizate peste 194 de proiecte menite să contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Zilele Diasporei și Programul DOR – noi modificări

Tot în cadrul aceleiași ședințe, Guvernul a aprobat modificări privind organizarea Zilelor Diasporei, oferind mai multă flexibilitate în stabilirea perioadei de desfășurare a evenimentelor.

În plus, Programul DOR, dedicat copiilor din diaspora, va deveni parte integrantă a activităților organizate în cadrul Zilelor Diasporei, consolidând legătura între tinerii din afara țării și Republica Moldova.

Extinderea programului „DAR 1+3” și noile măsuri adoptate subliniază angajamentul Guvernului de a valorifica potențialul diasporei și de a stimula dezvoltarea locală prin parteneriate solide.

V-ar putea interesa și acest articol: Granturi de până la 2 milioane de lei pentru IMM-uri.

Alte articole

investigatii arheologice

Investigații arheologice în sudul Moldovei. Ce așteptări au specialiștii

Investigații arheologice vor începe la începutul lunii mai în două situri istorice de importanță națională, în contextul lucrărilor de extindere a rețelei de alimentare...
Știri
2
min.
aleea de castani

Aleea de castani din Ungheni – cea mai lungă din Europa

Aleea de castani din Ungheni, plantată în anul 1975, se întinde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri de-a lungul străzii Naționale, fosta stradă...
Știri
1
min.