Săptămâna Luminată, care începe imediat după Paște, este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin-ortodox.
Considerată o săptămână a bucuriei și a binecuvântării, ea este marcată de tradiții vechi, respectate de secole, dar și de numeroase superstiții populare.
Se spune că în această săptămână, porțile Raiului rămân deschise, iar sufletele se pot bucura de lumină și pace.
Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.
În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.
Află mai multeCe este Săptămâna Luminată?
Săptămâna Luminată este prima săptămână de după Învierea Domnului și se încheie cu Duminica Tomii.
Încă din cele mai vechi timpuri, creștinii au considerat aceste zile ca fiind cele mai sfinte și mai pline de har din an.
Liturghiile din această perioadă sunt speciale – porțile altarelor rămân deschise ca simbol al Raiului, iar în biserici răsună „Hristos a înviat!” în locul obișnuitului „Bună dimineața”.
Lunea Luminată
Lunea de după Paște este prima zi din Săptămâna Luminată. Un obicei străvechi spune că în această zi, finii trebuie să meargă în vizită la nași, aducând daruri precum ouă roșii, pască și colaci.
Vizita simbolizează respectul și recunoștința față de legătura spirituală dintre cele două familii.
Totodată, Lunea Luminată este considerată o zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă și nu se face curățenie, pentru a păstra pacea și binecuvântarea casei.
Marțea Albă
A treia zi după Paște este cunoscută drept Marțea Albă și are semnificații similare cu ziua de luni.
Se spune că și această zi trebuie să fie fără muncă, în special pentru femei. Nu se spală haine, nu se face curat și nu se lucrează în gospodărie.
Femeile dau de pomană cozonac, pască și vin roșu pentru sufletele celor adormiți, iar oamenii continuă să-și viziteze rudele și apropiații.
Miercurea din Săptămâna Luminată – „Nunta șoarecilor”
În popor, Miercurea din Săptămâna Luminată este cunoscută sub numele de „nunta șoarecilor”.
Potrivit tradiției, femeile nu au voie să muncească în curte sau grădină, altfel casa și gospodăria vor fi invadate de șoareci.
Această superstiție este larg răspândită în mediul rural și încă respectată în multe zone.
Joia Verde (sau Joia Rea)
Joia din această săptămână mai este numită și Joia Verde sau Joia Rea. Este o zi legată de natură, agricultură și fertilitate.
În această zi nu se lucrează, pentru ca pământul să fie roditor și să nu vină seceta sau dăunătorii peste culturi.
Vinerea Luminată – Izvorul Tămăduirii
Vinerea din Săptămâna Luminată este cunoscută ca Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Scumpă. Este o zi cu o încărcătură religioasă puternică, închinată Maicii Domnului.
La biserici au loc slujbe speciale de sfințire a apei, iar credincioșii merg să ia apă sfințită, cu care se stropesc pentru sănătate, protecție și vindecare.
Se spune că în această zi, Maica Domnului a descoperit un izvor cu apă vindecătoare, care a ajutat un om bolnav.
De atunci, această apă este considerată sfântă.
Sâmbăta Luminată
Sâmbăta din Săptămâna Luminată este diferită de celelalte sâmbete ale anului: nu se fac parastase pentru morți, deoarece aceștia vor fi pomeniți în Duminica Tomii.
Este o zi de odihnă și reculegere, în care credincioșii se pregătesc pentru sărbătoarea din ziua următoare.
Duminica Tomii
Ultima zi din Săptămâna Luminată este Duminica Tomii, care amintește de momentul în care Apostolul Toma s-a convins că Hristos a înviat cu adevărat.
În multe zone din țară, femeile duc la biserică ouă roșii, pască, cozonaci și colaci, pe care le dau de pomană în amintirea celor adormiți.
Este un gest de suflet și de speranță, simbolizând credința în viața veșnică.
Superstiții care încă dăinuie
De-a lungul timpului, în popor s-au format și o serie de superstiții legate de Săptămâna Luminată, unele dintre ele cu rădăcini adânci în tradiția populară:
Nu se spală rufe – Se spune că apa în care se spală în această săptămână devine „necurațită” și că e păcat să muncești în zilele sfinte.
Nu se muncește în grădină sau pe câmp – Orice muncă agricolă este amânată, pentru că pământul „se bucură” de Înviere.
Ușile și ferestrele trebuie ținute larg deschise – pentru ca lumina să pătrundă în casă și să alunge spiritele rele.
Nu se face curățenie generală – Gospodinele evită să dea cu mătura sau să scoată gunoiul, pentru că „alungă binele din casă”.
Se spune că cine moare în Săptămâna Luminată ajunge direct în Rai – deoarece, potrivit credinței, în această perioadă porțile Raiului sunt deschise.
Vă recomandăm și acest articol: Atenție la vopseaua pentru ouă! ANSA avertizează consumatorii.