Grâul este una dintre cele mai importante plante alimentare la nivel global, hrănind peste 40% din populația lumii.
Este cultivat pe o suprafață mai mare decât orice altă cultură alimentară, fiind esențial atât pentru alimentația umană, cât și pentru hrana animalelor.
Utilizarea principală a grâului este în fabricarea pâinii și a diverselor produse de panificație, datorită conținutului său ridicat de amidon și proteine, în special glutenul, care conferă elasticitate aluatului.
Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.
În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.
Află mai multeÎn hrana animalelor, grâul servește ca sursă importantă de energie și proteine, contribuind la creșterea și menținerea sănătății acestora
Compoziţia chimică a boabelor de grâu este următoarea:
Substanţe extractive neazotate deţin până la 75,8 % din care peste 90 % reprezintă amidonul, 3,5 % zahăr şi 2,3 % dextrină.
Substanţele proteice sunt cele mai importante sub aspect nutritiv, de cantitatea şi calitatea lor depinzând calitatea făinii. Conţinutului acestor substanţe este între 10 – 24 %, în funcţie de specie, soi şi condiţiile de vegetaţie.
Substanţele grase aproape 2 %. Cantitate mai mare se găseşte în embrion.
Celuloza între 1,9 – 2,5 % cea mai mare cantitate fiind în părţile periferice.
Substanţele minerale (1,5 – 2,3 %) sunt formate din fosfor, potasiu, magneziu, compuşi de clor, sodiu, cobalt, cupru, iod, zinc, arsenium şi puţin calciu.
Vitaminele în cantitate mai mare sunt A, B1, B2, B6, E şi PP la care se mai adaugă vitaminele D, K, C şi H, fermenți, diastaze, hormoni vegetali și altele
Boabele de grâu încolțite au proprietăți de lecuirea multor boli. În boabele încolțite conținutul vitaminei C crește de cinci ori, a vitaminei B1 – de 1,5 ori, iar a vtaminei B2 – de 13,5 ori.
Cercetătorul american Edward Howell a făcut o mare descoperire: cercetând substanțele vitale propriu-zise și anume, ENZIMELE, a dovedit că ele sunt purtătorii vieții din orice organism viu, fiind deci și materia vie din alimentele noastre (asta atâta timp cât nu sunt distruse prin ferbere sau coacere).
Este clar că enzimele sunt purtători de viață ce sunt găsiți numai în boabele încolțite. Ele nu pot fi fabricate, iar bolnavii le pot primi din boabele încolțite. Consumând boabe de grâu încolțite oamenii de orice vârstă își îmbunătățesc sănătatea. Multe boli „cedează” după o săptămână – două, iar mai apoi sunt tratate complet.
Așa bunăoară, se oprește căderea părului de pe cap, se întăresc dinții, se îmbunătățește simțitor vederea, se tratează durerile de cap, de dinți, bronșita, tromboflebita, bolile cronice ale sângelui, ulcerul stomacal, diferite boli ale intestinelor, eczemă, dereglarea funcțiilor rinichilor și a ficatului.

Modul de preparare și folosire
50 de grame de boabe de grâu se spală minuțios cu apă călduță, apoi boabele mai pline se pun într-un vas de sticlă sau emailat, se toarnă semințele să fie toate în apă și se acoperă cu hârtie de filtru sau cu o bucată de materie de bumbac sau de in, care să fie umedă.
Vasul se pune la un loc cald și după 24 cel mult 32 de ore, boabele de grâu încolțite (colțișorii au 1,5 milimetri) se spală de câteva ori se trec prin râșnița electrică pentru mărunțit sau se mărunțesc cu ajutorul mașinei de tocat carne.
Masa obținută se amestecă cu lapte fiert sau cu apă fiartă caldă în proporții de unul la unul. În timpul folosirii se mai adaugă miere după gust sau miez de nucă sau unt după posibilitate și dorință.
Boabele de grâu încolțit nu se păstrează și trebuie încolțit în fiecare zi. Folosim câte două – trei linduri pe zi cu o jumătate de oră până la dejun, mesticândule bine.
Să nu se depășească 20 zile la fiecare 2 – 3 luni. Cine are mare aciditate folosește 2 linguri după masă. În timpul acesta se reduce consumul pâinii și a făinoaselor.
Valeriu Popa, celebru bioterapeut român recomandă următorul terci de grâu încolțit: se dă grâul încolțit prin mașina de tocat, împreună cu fructe (mere sau pere). Se adaugă 1-2 linguri de miere, nucă măcunată (de la 3-4 nuci), eventual scorțișoară.
Să se mănânce zilnic cam 200-250 g de grâu încolțit de persoanele grav bolnave. Persoanele sănătoase este suficient să consume 3 linguri cu boabe de grâu încolțit.
Ernst Gunter, în urma cercetărilor terapeutice, argumentează că folosirea boabelor încolțite, (a hranei vii naturiste) este o speranță pentru fiecare în vindecarea numeroaselor maladii.
Autor: Andrei Gumovschi, Dr. Științe Agricole, Conferențiar Universitar.
V-ar putea interesa și acest articol: Tăiețeii de casă și Borșul din Dobrogea Veche, rețete străvechi păstrate cu sfințenie.