La Chișinău a avut loc recent un masterclass culinar susținut de Oxana Crețu, singurul bucătar moldovean inclus în Registrul Michelin și Gault & Millau.
Evenimentul, dedicat chefilor din întreaga țară, a avut ca scop perfecționarea profesională, inspirația și schimbul de idei între profesioniștii din gastronomie.
Oxana Crețu: profesionalism și inspirație pentru bucătarii din Moldova
La masterclass au participat mai mulți chefi din Republica Moldova.
Potrivit Oxanei Crețu, astfel de întâlniri sunt esențiale pentru alinierea tehnicilor și cunoștințelor din bucătăriile moldovenești la standardele europene.
Interesul publicului pentru mâncarea de calitate crește, iar dorința de a lucra cu produse locale într-un mod inovator devine tot mai puternică.
„Nu știu dacă aduc ceva nou, dar fiecare dintre noi are un fel al său de a găti – și asta îl poate inspira pe celălalt. Scopul acestui masterclass ar fi să perfecționăm sau să ne inspirăm, să ne dăm idei pentru ca fiecare să-și poată prelua ce-și dorește pentru a exersa meseria de chef cum o vede el mai bine, a declarat pentru Locuri.md Oxana Crețu.

Meniuri bazate pe produse locale
La masterclass, meniul prezentat de Oxana Crețu a fost construit exclusiv pe ingrediente locale: legume proaspete, pește de apă dulce precum șalăul și alte produse găsite în gospodăriile moldovenești.
Oxana subliniază că legumele reprezintă un ingredient de bază pentru promovarea bucătăriei tradiționale.

Ambasadoarea Gastronomiei Moldovenești – planuri de viitor
În 2024, Ministrul Culturii, de atunci Sergiu Prodan, i-a înmânat Oxanei Crețu, creatoarea restaurantului „Inima” din Bordeaux, Diploma de Ambasadoare a Gastronomiei Republicii Moldova pentru perioada 2024–2027 – un titlu simbolic acordat pentru prima dată de Ministerul Culturii.
Oxana Crețu are planuri mari de viitor pentru dezvoltarea gastronomiei moldovenești. La moment revine de fiecare dată în țară atunci când este solicitată, pentru a reprezenta gastronomia, pentru a vorbi despre cum reprezentăm moldova in străinătate.
„Am mai multe proiecte de viitor. Dorim să scriem o carte despre gastronomia din Moldova. Să luăm tot ce este tradițional și să facem rețete gastronomice, ca să demonstrăm că avem cu ce. Este foarte important să-l dezvoltăm și să facem primii pași. Pentru mine țara noastră a fost mereu despre ospitalitate”, a declarat Oxana Crețu.
De asemenea, Oxana Crețu își propune să creeze o asociație a bucătarilor din Moldova, cu scopul de a consolida comunitatea gastronomică la nivel național și internațional. Prin aceasta, chefii ar putea participa la concursuri și evenimente culinare, promovând produsele locale.
„În Franța există numeroase saloane unde am putea merge și reprezenta un anumit produs moldovenesc, gătind cu el și prezentându-l oaspeților, pentru a le face cunoscută gastronomia Republicii Moldova”, a declarat chef Oxana.

Bucatele tradiționale care ar putea cuceri străinii
Pentru Oxana, legumele sunt printre cele mai valoroase ingrediente atunci când vine vorba de promovarea bucătăriei moldovenești.
Totodată, supele, zeamele, borșurile și tehnicile de fermentare reprezintă un potențial imens pentru reinterpretări gastronomice.
Un aliment care, în opinia ei, ar putea reprezenta Moldova în lume este mămăliga – și anume „ursulețul din mămăligă cu brânză”, acesta are potențial de a deveni chiar un fast-food, dacă ar fi reinventat creativ.
„Este un aliment care ar putea fi consumat în fiecare zi, la fel ca și același sandwich”, spune Oxana.
Promovarea produselor locale – cheia turismului gastronomic în Moldova
Potrivit statisticelor, numărul turiștilor străini care vizitează Republica Moldova este în creștere în 2025, iar pentru a profita de acest trend, pensiunile și agropensiunile trebuie să ofere experiențe autentice.
Întrebată ce sfat ar da acestor unități, chef Oxana Crețu a spus: „Gătiți bine, cu produse locale!”.
„În primul rând, țara trebuie să se mândrească cu ce are și să dezvolte produsul local. Doar așa turismul gastronomic poate funcționa, prin promovarea produselor locale și a oamenilor care lucrează în agricultură – meserii grele, dar esențiale. Adaptate internațional, aceste preparate pot deveni adevărate repere gastronomice”, a mai spus Oxana Crețu.
Totodată, Oxana Crețu ne-a mărturisit că, în familia ei, atât copiii, cât și soțul ei, de origine franceză și tot chef, mănâncă bucate moldovenești.

Oxana Crețu – prima moldoveancă prezentă în ghidurile Michelin
Stabilită de aproape două decenii în Franța, unde a mers să studieze arta, Oxana Crețu și-a deschis restaurantul „Inima” la Bordeaux.
Apreciat atât de localnici, cât și de turiști, „Inima” a ajuns un local de top, inclus în ghidurile Michelin și Gault & Millau, aspirând la prima sa stea Michelin.
În 2024, Oxana a fost selectată, printre chefii de top din Franța, pentru crearea și realizarea meniului de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Datorită dedicației și profesionalismului său, conaționala noastră a fost aleasă de Oficiul de Turism din Bordeaux să reprezinte regiunea la Paris în domeniile turism, afaceri și investiții.
Vă recomandăm și acest articol: Moldova Hospitality Awards 2025: Pensiunile, restaurantele și vinăriile premiate în acest an.



