back to top

Baba Neagră – în drumul spre patrimoniul UNESCO

Tradiționalul desert Baba Neagră s-a numărat printre deliciile prezentate la sediul UNESCO, cu ocazia acțiunilor de celebrare a Francofoniei.

Acest desert specific zonei de nord a țării ar pute face parte din Patrimoniul UNESCO.

Delegația Permanentă a Republicii Moldova pe lângă UNESCO a participat la celebrarea Francofoniei, organizată la sediul UNESCO, pe 27 iunie, 2024, împreună cu alte delegații internaționale.

Un moment special al evenimentului a fost prezentarea de către Delegația Moldovei a desertului tradițional din nordul țării, „baba neagră”.

Acesta a fost apreciat de vizitatori, alături de alte preparate tradiționale moldovenești, cum ar fi plăcintele și vinurile.

baba neagra Unesco desert traditional
FOTO: Facebook.com/MoldovainFrance

Experta în patiserie Luca Marina, absolventă a Școlii „Alain Ducasse” din Franța, a fost alături de delegație în promovarea acestui desert unic.

„Împreună cu delegația am prezentat în premieră, desertul din nordul Moldovei „baba neagră”. O zi cu un început istoric, așa cum inițiativa are un scop cultural important pentru țara noastră. Republica Moldova are un potențial bogat de a avansa dosare naționale privind tradițiile și elemente culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO. Împreuna cu România s-a înregistrat ia în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, de ce să nu înaintăm și alte dosare independente, care sunt specifice doar RM, cum ar fi baba neagră, colacul etc., a scris Marina Luca într-o postare pe Instagram”.




Aceste acțiuni subliniază bogatul patrimoniu cultural și culinar al Republicii Moldova, iar Delegația Permanentă își propune să avanseze inițiativele de promovare a tradițiilor și elementelor culturale pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

baba neagra inclusă în patrimoniul Unesco
FOTO: Facebook.com/MoldovainFrance

Procesul este unul îndelungat și durează minimum doi ani, timp în care sperăm că experții locali vor reuși să pregătească dosarele necesare, cu speranța ca, într-o zi, acest desert tradițional din nordul țării să facă parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.

Alte articole

rezervația naturală codrii straseni

Rezervația Codrii – inima verde a Moldovei 

Aflată în regiunea centrală, Rezervația Codrii este nu doar un laborator științific, ci și un tezaur natural care protejează un genofond de mare valoare...
Știri
2
min.
moldova business week chisinau 2024

Moldova în Global Soft Power Index

La începutul acestui an, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ în consolidarea imaginii sale internaționale, intrând în prestigiosul clasament Global Soft Power Index...
Știri
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă