back to top

Conacul Manolache Negruzzi – monument istoric și arhitectural

Conacul lui Manolache Negruzzi din satul Tîrnova, raionul Dondușeni, este un monument de arhitectură de importanță națională, construit în secolul al XIX-lea. Acesta face parte din cele 47 de conace decretate monumente de arhitectură din Republica Moldova.

Conacul Manolache Negruzzi – istoric

Acest conac, ridicat de unchiul scriitorului Constantin Negruzzi, este un exemplu remarcabil de stil neoclasicist și include un parc cu arbori fructiferi și decorativi, anexele gospodărești, o moară și o biserică din 1848. Arhitectura conacului din piatră este caracteristică epocii clasicismului timpuriu.

Când în conac era sediul școlii(până în 1980), cea mai mare odaie – camera de oaspeți, a fost „sala sportivă”, iar trei dormitoare, unite între ele prin uși, cel din mijloc neavând ieșire directă la coridor, au fost „clase primare”.

Centrul de atenție a conacului este fațada principală tratată într-un stil clasicist. Primul stăpân și întemeietorul conacului – Manolache Negruzzi(n. până la 1800+1888) – l-a ridicat într-un timp mai îndelungat, terminându-l la bătrânețe.

conacul manolache negruzzi tirnova donduseni

În 1817 Manolache era deja stăpânul satului. Mai întâi a construit biserica nouă, pe moșia sa, în 1825, pe care a reconstruit-o în 1848 și a împrejmuit-o cu zid(din care s-a păstrat un metru).

Apoi, în 1888, ultimul an de viață, a mai fost o reconstrucție a bisericii, care lucrare, conform unei legende, s-a făcut, sub umbra boierului”, adică, el a supravegheat mereu toată lucrarea de zidire.

Conacul Manolache Negruzzi – ce s-a păstrat

În concluzie, din cele rămase de la boier sunt: câteva drumuri pavate cu piatră și granit(aproape 2km, din care cca 100m au rămas originale); „școala de băieți”(care construcție este și acum); parcul mare și cel mic; turnul de apă, folosit până la sfârșitul sec. XX; mai multe fântâni mari, din care, cel puțin două au fost acoperite.

conacul manoloache Negruzzi donduseni

În încheiere, dacă de-a lungul timpului, conacul a suferit multiple modificări, dar rămâne o bijuterie arhitecturală, păstrând farmecul și istoria unei epoci trecute.

Conacul este astăzi într-o stare satisfăcătoare și reprezintă un punct de atracție pentru cei pasionați de istorie și arhitectură, oferind o fereastră spre viața de altădată a unei familii boierești moldovenești.

Citește și despre Muzeul Casa Părintească – locul unde tradițiile rămân vii.

Alte articole

cete de uratori

Cete de urători pornesc cu Plugușorul din casă în casă

După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu „Pluguşorul”. În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor...
Patrimoniu
1
min.
capra traditie sarbatori de iarna

Sărbătorile de iarnă: obiceiuri și tradiții la moldoveni

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc special în inimile moldovenilor, fiind un prilej de bucurie, reunire cu familia și respectarea unor tradiții străvechi. De...
Patrimoniu
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă