back to top

Mănăstirea Condrița – liniște și credință în inima Codrilor

Mănăstirea Condrița este un lăcaș ortodox important din Republica Moldova, situat în satul Condrița, la doar 26 km de Chișinău și 15 km de gara Strășeni, pe valea pârâului Catargul.

manastire de calugari condrita
FOTO: ortodox.md

Ctitorită inițial ca schit în 1783 de ieromonahul Iosif, venit de la Mănăstirea Căpriana, Condrița – mănăstire de călugări, a fost transformată în mănăstire de sine stătătoare în 1918.

Documentele importante au fost transferate la mănăstirile din Sfântul Munte Athos. În 1918, pe 1 septembrie, schitul s-a separat administrativ de Căpriana și a devenit Mănăstirea Condrița, avându-l ca prim stareț pe ieromonahul Daniil Grozavu.

manastirea de calugari condrita
FOTO: ortodox.md

Sub regimul comunist, în 1946, o parte din clădirile mănăstirii au fost ocupate de Școala de Silvicultură, care a funcționat până în 1960. În 1947, mănăstirea a fost închisă, iar călugării au fost mutați la alte mănăstiri.

Complexul a servit drept tabără de odihnă până în 1993, când mănăstirea a fost reînființată.

Biserica „Sfântul Nicolae” exista probabil în anii 1920, iar între 1895-1897 s-a construit biserica principală „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica Adormirea Maicii Domnului are un plan dreptunghiular, 5 turle mici, ornamentale și o frescă restaurată în 1995, păstrată aproape intactă. Peretii bisericii sunt grosi de 1,2 metri, sub ea aflandu-se un subsol.

manastirea de calugari de la condrita
FOTO: Ortodox.md

Tavanul bisericii are forma semicilindrică, în colțurile căruia sunt pictați cei patru Sfinți Evangheliști. Răstignirea deasupra ușilor împărătești, cu cei 12 Apostoli, datează din secolul XIX și a fost adusă din Mănăstirea Noul Neamț după 1993.

Mai mult, în curtea mănăstirii se află o piatră veche, cu semnul crucii săpat pe ea și o inscripție ilizibilă. După părerea călugărilor, această piatră indică locul unde se afla vechea biserică de lemn, din secolul al XVIII-lea.

Totodată, legenda spune că numele mănăstirii vine de la haiducul Condrea, care ar fi avut ascunzătoarea în aceste păduri.

manastire condrita
FOTO: ortodox.md

În concluzie, deși nu se cunoaște cu exactitate data primei așezări monahale, mănăstirea Condrița rămâne un loc de rugăciune și reculegere pentru credincioși.

Citește și Mănăstirea Marta și Maria – sanctuar de liniște și credință

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
plaiul fagului vedere de sus

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă