back to top

Mănăstirea Condrița – liniște și credință în inima Codrilor

Mănăstirea Condrița este un lăcaș ortodox important din Republica Moldova, situat în satul Condrița, la doar 26 km de Chișinău și 15 km de gara Strășeni, pe valea pârâului Catargul.

manastire de calugari condrita
FOTO: ortodox.md

Ctitorită inițial ca schit în 1783 de ieromonahul Iosif, venit de la Mănăstirea Căpriana, Condrița – mănăstire de călugări, a fost transformată în mănăstire de sine stătătoare în 1918.

Documentele importante au fost transferate la mănăstirile din Sfântul Munte Athos. În 1918, pe 1 septembrie, schitul s-a separat administrativ de Căpriana și a devenit Mănăstirea Condrița, avându-l ca prim stareț pe ieromonahul Daniil Grozavu.

manastirea de calugari condrita
FOTO: ortodox.md

Sub regimul comunist, în 1946, o parte din clădirile mănăstirii au fost ocupate de Școala de Silvicultură, care a funcționat până în 1960. În 1947, mănăstirea a fost închisă, iar călugării au fost mutați la alte mănăstiri.

Complexul a servit drept tabără de odihnă până în 1993, când mănăstirea a fost reînființată.

Biserica „Sfântul Nicolae” exista probabil în anii 1920, iar între 1895-1897 s-a construit biserica principală „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica Adormirea Maicii Domnului are un plan dreptunghiular, 5 turle mici, ornamentale și o frescă restaurată în 1995, păstrată aproape intactă. Peretii bisericii sunt grosi de 1,2 metri, sub ea aflandu-se un subsol.

manastirea de calugari de la condrita
FOTO: Ortodox.md

Tavanul bisericii are forma semicilindrică, în colțurile căruia sunt pictați cei patru Sfinți Evangheliști. Răstignirea deasupra ușilor împărătești, cu cei 12 Apostoli, datează din secolul XIX și a fost adusă din Mănăstirea Noul Neamț după 1993.

Mai mult, în curtea mănăstirii se află o piatră veche, cu semnul crucii săpat pe ea și o inscripție ilizibilă. După părerea călugărilor, această piatră indică locul unde se afla vechea biserică de lemn, din secolul al XVIII-lea.

Totodată, legenda spune că numele mănăstirii vine de la haiducul Condrea, care ar fi avut ascunzătoarea în aceste păduri.

manastire condrita
FOTO: ortodox.md

În concluzie, deși nu se cunoaște cu exactitate data primei așezări monahale, mănăstirea Condrița rămâne un loc de rugăciune și reculegere pentru credincioși.

Citește și Mănăstirea Marta și Maria – sanctuar de liniște și credință

Alte articole

cete de uratori

Cete de urători pornesc cu Plugușorul din casă în casă

După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu „Pluguşorul”. În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor...
Patrimoniu
1
min.
capra traditie sarbatori de iarna

Sărbătorile de iarnă: obiceiuri și tradiții la moldoveni

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc special în inimile moldovenilor, fiind un prilej de bucurie, reunire cu familia și respectarea unor tradiții străvechi. De...
Patrimoniu
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă