back to top

Mănăstirea Ciuflea – o bijuterie istorică și spirituală din Chișinău

Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Ciuflea este un monument de arhitectură de însemnătate națională, inclus în Registrul monumentelor de istorie și cultură din municipiul Chișinău.

Situată la periferia de atunci a Chișinăului, numită Mălina Mică, mănăstirea reprezenta un important centru religios într-o zonă în expansiune.

manastirea ciuflea chisinau
FOTO: ciuflea.md

Mănăstirea Ciuflea – istoric

Lucrările de construcție a catedralei mănăstirii au început în 1854 și au fost finalizate în 1858. Ctitorii acestui sfânt lăcaș, frații Teodor și Anastasie, sunt înmormântați în apropierea zidului sudic al catedralei, iar acest fapt este consemnat pe o placă de marmură din interiorul catedralei.

Mănăstirea este un templu din piatră albă cu nouă cupole aurite, un exemplu remarcabil al arhitecturii religioase din acea perioadă.

manastirea ciuflea chisinau
FOTO: tripadvisor.com

Între începutul anilor 1960 și sfârșitul anilor 1980, în perioada sovietică, Mănăstirea Ciuflea a fost una dintre puținele biserici din țară care au continuat să oficieze slujbe religioase.

Pe lângă catedrala mănăstirii, a fost construit un bloc social-administrativ care include: biserica de iarnă „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil,” chiliile pentru călugărițe și ascultătoare, Muzeul de Artă Bisericească, bucătăria, trapeza, veșmântăria, prescurăria și alte încăperi necesare vieții monahicești.

La 17 iulie 2002, în urma cererii obștii monahale și a raportului Mitropolitului Vladimir, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a binecuvântat acordarea statutului de mănăstire. La 8 au­gust 2002, în ziua pomenirii Sf. M. Mc. și Tămăduitor Pantelimon, Mănăstirea a primit Certificatul de înregistrare Nr. 1652, eliberat de către Serviciul de Stat pentru Culte și semnat de către direc­torul Serviciului, Serghei Iațco.

De-a lungul timpului, la mănăstirea au fost aduse icoane considerate făcătoare de minuni și moaște ale sfinților, adăugând la valoarea sa spirituală și culturală.

Mănăstirea Ciuflea se află în subordinea Mitropoliei Moldovei și urmează stilul vechi al ortodoxiei. Slujbele se săvârșesc conform tipicului mănăstiresc, atât seara, cât și dimineața, în fiecare zi.

manastirea ciuflea chisinau interior
FOTO: ro.wikipedia.org

Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron nu este doar un loc de închinare, ci și un simbol al perseverenței și al continuității tradițiilor religioase în Chișinău și în întreaga Republică Moldova.

Vizitatorii sunt invitați să exploreze acest loc deosebit și să se bucure de atmosfera de liniște și spiritualitate care caracterizează Mănăstirea Ciuflea.

Citește și despre Mănăstirea Marta și Maria – sanctuar de liniște și credință

Alte articole

cete de uratori

Cete de urători pornesc cu Plugușorul din casă în casă

După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu „Pluguşorul”. În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor...
Patrimoniu
1
min.
capra traditie sarbatori de iarna

Sărbătorile de iarnă: obiceiuri și tradiții la moldoveni

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc special în inimile moldovenilor, fiind un prilej de bucurie, reunire cu familia și respectarea unor tradiții străvechi. De...
Patrimoniu
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă