back to top

Conacul Lazo din Piatra – moștenire istorică

Conacul familiei Lazo, situat în satul Piatra, raionul Orhei, este un monument de arhitectură de importanță națională din Republica Moldova, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Conacul Lazo – istorie

Arhitectura conacului reflectă stilul caselor tradiționale țărănești, cu odăile dispuse în jurul unui hol central. Ultimii proprietari boieri au fost Gheorghe și Elena Lazo, părinții lui Serghei Lazo, cunoscut drept „erou legendar” al Războiului Civil din Rusia.

conacul familiei lazo piatra orhei
FOTO: facebook.com/Conacul Familiei Lazo

În perioada interbelică, conacul a funcționat ca școală, iar în 1967-1968, după mutarea școlii într-o clădire nouă, conacul a fost transformat într-un muzeu dedicat lui Serghei Lazo și a devenit filială a Muzeului Național de Istorie.

conacul lazo piatra orhei
FOTO: facebook.com/Conacul Familiei Lazo

Astfel, în mai 2006, complexul a fost vizitat de președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, moment în care au început lucrările de reconstrucție.

conacul familiei lazo piatra
FOTO: facebook.com/Conacul Familiei Lazo

Ulterior, în iulie 2007, guvernul a alocat 3,9 milioane de lei pentru restaurarea conacului, iar în 2008 au fost alocate încă 1,2 milioane de lei de la bugetul de stat pentru continuarea lucrărilor de reconstrucție.

Află detalii interesante și despre Conacul Manolache Negruzzi – monument istoric și arhitectural

Alte articole

cete de uratori

Cete de urători pornesc cu Plugușorul din casă în casă

După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu „Pluguşorul”. În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor...
Patrimoniu
1
min.
capra traditie sarbatori de iarna

Sărbătorile de iarnă: obiceiuri și tradiții la moldoveni

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc special în inimile moldovenilor, fiind un prilej de bucurie, reunire cu familia și respectarea unor tradiții străvechi. De...
Patrimoniu
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă