back to top

Conacul Cantacuzino – monument istoric în paragină

Conacul familiei Cantacuzino, situat în satul Poiana, raionul Edineț, este un important monument de arhitectură de importanță națională.

Deși data construcției rămâne necunoscută, stilul neogotic al clădirii, cu influențe des întâlnite în Europa de Est, oferă indicii despre vechimea sa. În jurul conacului a fost creat un parc natural, cunoscut sub numele de Parcul din Hincăuți, inclus în lista ariilor protejate din Republica Moldova.

conacul cantacuzino poiana edinet
FOTO: Vadim Șterbate

Familia de boieri Cantacuzino, una dintre cele mai bogate și influente familii din spațiul românesc, a fost deținătoarea acestui conac. După plecarea Cantacuzinilor, localnicii spun că proprietatea a trecut în mâinile unui conte german, Scheider sau Schleder.

conacul cantacuzino poiana edinet
FOTO: ro.wikipedia.org

După al Doilea Război Mondial, conacul și parcul său au servit diverse scopuri sociale, de la orfelinat și azil de bătrâni până la sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. De asemenea, a fost folosit ca decor pentru filmările unor scene din celebrul film „Lăutarii”.

conacul cantacuzino interior
FOTO: ro.wikipedia.org

Astăzi, conacul se află într-o stare de degradare avansată. Clădirea principală este parțial ruinată, iar monumentul este în proprietate privată, gestionat de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău.

Citește și despre Conacul Manolache Negruzzi – monument istoric și arhitectural

Alte articole

biserica de lemn

Biserica de lemn din Tîrnova – comoara spirituală ce dăinuie de...

Biserica de lemn „Sfânta Treime” din satul Tîrnova, raionul Edineț, este un monument istoric și spiritual de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural al...
Patrimoniu
1
min.
conacul gonata

Conacul Gonata – reședința boierească ascunsă în inima pădurii

Conacul Gonata, situat în satul Zberoaia, raionul Nisporeni, se înalță impunător în mijlocul unei păduri, aproape de un lac pitoresc. Construit în secolul XIX,...
Patrimoniu
2
min.