back to top

Moara de Apă din Beloci – peste 100 de ani de istorie

Moara de apă din Beloci, situată în raionul Rîbnița, este un monument istoric și arhitectural de importanță națională, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceasta face parte din Registrul monumentelor ocrotite de stat din Republica Moldova.

Moara de Apă – istoric

Inițial începută de un localnic, construcția a fost finalizată de un producător polonez care a finalizat lucrarea, păstrând echipamentele originale aduse din Zürich, Elveția, care astăzi sunt expuse ca exponate muzeale.

Construită fără metal, ciment sau cuie, doar piatră cu piatră, moara din Beloci producea cândva diverse tipuri de făină.

moara de apa ribnita
FOTO: UNDP Moldova

„Ultima dată moara a fost pornită în anul 2000, atunci când au fost înghețuri cu chiciură și nu am avut nici energie, nici căldură, nici măcar apă. Atunci moara a fost pornită pentru a produce făină. Astăzi, dacă ne-am da silința și am investi destule resurse, ea ar putea fi restaurată arhitectural, dar și ca producere. Asta ne propunem să facem”, menționează Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.

Moara de Apă – restaurare

În anul 2020, moara a fost selectată în cadrul unui concurs public, desfășurat de UE și PNUD și au fost efectuate lucrări de restaurare și conservare.

moara de apa din beloci restaurata
FOTO: UNDP Moldova

Astfel, în urma procesului de restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 20-30 de ani.

moara de apa beloci ribnita interior restaurata
FOTO: UNDP Moldova

De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul râului Beloci.

moara apa restaurata undp
FOTO: UNDP Moldova

Accesează acest link pentru a descoperi și alte monumente arhitecturale ocrotite de stat.

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
plaiul fagului vedere de sus

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă