back to top

Moara de Apă din Beloci – peste 100 de ani de istorie

Moara de apă din Beloci, situată în raionul Rîbnița, este un monument istoric și arhitectural de importanță națională, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceasta face parte din Registrul monumentelor ocrotite de stat din Republica Moldova.

Moara de Apă – istoric

Inițial începută de un localnic, construcția a fost finalizată de un producător polonez care a finalizat lucrarea, păstrând echipamentele originale aduse din Zürich, Elveția, care astăzi sunt expuse ca exponate muzeale.

Construită fără metal, ciment sau cuie, doar piatră cu piatră, moara din Beloci producea cândva diverse tipuri de făină.

moara de apa ribnita
FOTO: UNDP Moldova

„Ultima dată moara a fost pornită în anul 2000, atunci când au fost înghețuri cu chiciură și nu am avut nici energie, nici căldură, nici măcar apă. Atunci moara a fost pornită pentru a produce făină. Astăzi, dacă ne-am da silința și am investi destule resurse, ea ar putea fi restaurată arhitectural, dar și ca producere. Asta ne propunem să facem”, menționează Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.

Moara de Apă – restaurare

În anul 2020, moara a fost selectată în cadrul unui concurs public, desfășurat de UE și PNUD și au fost efectuate lucrări de restaurare și conservare.

FOTO: UNDP Moldova

Astfel, în urma procesului de restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 20-30 de ani.

moara de apa beloci ribnita interior restaurata
FOTO: UNDP Moldova

De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul râului Beloci.

moara apa restaurata undp
FOTO: UNDP Moldova

Accesează acest link pentru a descoperi și alte monumente arhitecturale ocrotite de stat.

Alte articole

cete de uratori

Cete de urători pornesc cu Plugușorul din casă în casă

După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu „Pluguşorul”. În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor...
Patrimoniu
1
min.
capra traditie sarbatori de iarna

Sărbătorile de iarnă: obiceiuri și tradiții la moldoveni

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc special în inimile moldovenilor, fiind un prilej de bucurie, reunire cu familia și respectarea unor tradiții străvechi. De...
Patrimoniu
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă