back to top

Conacul Carabet Balioz – perla arhitecturală din Ivancea

Conacul lui Carabet Balioz din Ivancea, raionul Orhei, este un important monument de arhitectură de valoare națională, ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Construcția Conacului Carabet Balioz

Construcția, realizată la comanda boierului armean Carabet Balioz între anii 1852 și 1873, reflectă influențele stilului european vestic și ale clasicismului rus.

Se crede că Balioz a fost ginerele și administratorul celebrului Manuc Bei, o figură influentă în istoria Moldovei.

Conacul este înconjurat de un parc impresionant de 3 hectare, cunoscut sub numele de parcul din Ivancea, unde pot fi admirați castani, brazi, tei și diverse specii exotice de plante.

conacul familiei balioz proprietati
FOTO: descopera.md

În cadrul complexului se regăsesc și alte construcții valoroase, cum ar fi un turn de apă pe trei niveluri, hambare, pivnițe, moară, grajduri și fierărie, care adaugă un farmec istoric acestui loc.

Astfel, după refugiul urmașilor lui Balioz în 1941, conacul a fost preluat de autoritățile locale și utilizat în diverse scopuri, inclusiv ca spital militar, bibliotecă și baie publică.

conacul balioz ivancea orhei
FOTO: muzeu.md

De-a lungul timpului, multe dintre bunurile conacului au fost pierdute sau dezasamblate de localnici. În 1975, statul a luat conacul sub protecție, iar în 1984, acesta a devenit parte a Muzeului Meșteșugurilor Populare, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, deși lucrările de restaurare nu au fost finalizate niciodată.

Restaurarea și valorificarea turistică

În anii următori, au existat diverse încercări de valorificare turistică și de restaurare a complexului. În 2006, conacul a fost dat în arendă unei companii private, „Casa Vinului” SRL, care a început lucrări fără a avea documentația completă, fapt ce a dus la oprirea acestora și la un proces legal îndelungat.

Astfel, în 2014, instanța a dat câștig de cauză Muzeului, care și-a redobândit drepturile asupra complexului.

conacul balioz macheta
FOTO: muzeu.md

În 2020, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a inițiat o evaluare a stării monumentului, anunțând intenția de a-l reconstrui și de a-l readuce la viață, pentru a reda acest loc istoric circuitului turistic și cultural al Moldovei.

conacul balioz expozitie
FOTO: muzeu.md

Astfel, pe 05 octombrie 2023, Conacul Balioz a fost redeschis pentru public. Conacul găzduiește în prezent două expoziții permanente: una ce ilustrează istoria conacului și a familiei Balioz, și alta – care reflectă arhitectura vernaculară în piatră din zona Orheiului.

Este vorba de o colecție de obiecte din piatră ce reprezintă meșteșugul străvechi specific regiunii.

expoziția de la conacul balioz
FOTO: muzeu.md

Mergi pe acest link pentru a descoperi și alte conace care au fost decretate monumente de arhitectură în Republica Moldova.

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
plaiul fagului vedere de sus

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă