back to top

Maia Sandu donează 25.000 euro bisericii din Nișcani

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va dona Premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, în valoare de 25.000 de euro, pentru restaurarea și conservarea Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Nișcani, raionul Călărași.

Decizia a fost luată în urma demersului Consiliului parohial, care a solicitat sprijin pentru reparația acestui monument istoric.

„Donația generoasă a Președintei va ajuta la repararea și conservarea acestui important lăcaș de cult, contribuind la păstrarea moștenirii culturale și spirituale a satului”, se arată în mesajul autorităților locale.

biserica din niscani
FOTO: ziua.md

Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva”

Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, construită în 1905, este un monument istoric de importanță națională, protejat de stat. În anul 1959 biserica a fost închisă.

Astfel, după căderea URSS, biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” și-a reînceput activitatea, în interiorul său păstrându-se icoanele, o răstignire și iconostasul din lemn cu icoane aurite, pictate între anii 1905 – 1010 la Sankt-Petersburg, la comanda ctitorilor.

Totodată, această biserică are o valoare culturală și spirituală deosebită pentru comunitatea locală, fiind un simbol al patrimoniului religios din satul Nișcani.

Premiul Robert Blum

Premiul „Robert Blum pentru Democraţie” este oferit la fiecare doi ani personalităţilor care s-au remarcat în promovarea drepturilor omului şi democraţiei.

Robert Blum a fost un politician german din secolul al XIX-lea, care a luptat pentru unificarea Germaniei, pentru justiţie şi libertate. 

Te-ar putea interesa și acest articol Moara de Apă din Beloci – peste 100 de ani de istorie

Alte articole

rezervația naturală codrii straseni

Rezervația Codrii – inima verde a Moldovei 

Aflată în regiunea centrală, Rezervația Codrii este nu doar un laborator științific, ci și un tezaur natural care protejează un genofond de mare valoare...
Știri
2
min.
moldova business week chisinau 2024

Moldova în Global Soft Power Index

La începutul acestui an, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ în consolidarea imaginii sale internaționale, intrând în prestigiosul clasament Global Soft Power Index...
Știri
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă