back to top

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață de 5642 hectare.

plaiul fagului lacul din rezervatie
FOTO: ro.wikipedia.org

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” – floră

Rezervația „Plaiul Fagului” adăpostește un ecosistem valoros, dominat de gorun (31%), frasin (21%) și carpen (19%). Deși fagul ocupă doar 5% din suprafață, este aici mai răspândit decât în restul țării.

rezervatia plaiul fagului
FOTO: ro.wikipedia.org

S-a constatat că componentă floristică din cadrul teritoriului acestei rezervații este unicală. Rezervația găzduiește peste 900 de specii de plante, dintre care 77 sunt rare.

plaiul fagului vedere de sus
FOTO: Facebook.com/ Rezervația științifică „Plaiul Fagului”

Rezervația „Plaiul Fagului” – fauna

Fauna Rezervației Plaiul Fagului este variată, aici întâlnindu-se mistreți, pisici sălbatice cerb pătat, cerb lopătar, jder de pădure, pisică sălbatică, bursuc, hermelină, veveriță, specii de lilieci, buhă mare sau cucuvea, dar și numeroase specii de păsări și insecte.

rezervația plaiul fagului ungheni
FOTO: ro.wikipedia.org

Tot aici își are izvorul râul Bâc, care traversează Chișinăul. Acest loc unic reprezintă un tezaur natural de o importanță deosebită pentru biodiversitatea Moldovei.

În Republica Moldova rezervațiile științifice sunt arii protejate, care reprezintă spații biogeografice terestre și/sau acvatice de importanță națională cu statut de instituție de cercetări științifice, destinate menținerii intacte a obiectelor și complexelor naturale, conservării biodiversității, elaborării bazelor științifice de protecție a mediului.

Sunt catalogate cinci rezervații științifice, conform Legii nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat. Toate se află în administrarea Autorității centrale pentru mediu.

Accesează acest link pentru a citi și despre alte rezervații științifice din Moldova, dar și despre monumentele de arhitectură de importanță națională.

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
conacul balioz ivancea orhei

Conacul Carabet Balioz – perla arhitecturală din Ivancea

Conacul lui Carabet Balioz din Ivancea, raionul Orhei, este un important monument de arhitectură de valoare națională, ridicat în a doua jumătate a secolului...
Patrimoniu
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă