back to top

Dumitraș Winery – povestea vinului din Telenești

Fondată în 2005 de Anatolie Dumitraș, Dumitraș Winery își are originile în satul Vadul-Leca, raionul Telenești, pe malul drept al râului Răut, într-o zonă pitorească înconjurată de pădure și dealuri, aceasta fiind unică vinărie din regiune.

Dorința fondatorilor a fost să creeze vinuri de înaltă calitate, capabile să încânte simțurile prin arome și savori naturale.

Dumitraș Winery – cum a început totul

În anul 2005, Anatolie Dumitraș, fondatorul vinăriei a adus din Italia primii butași de Merlot, Chardonnay și Pinot Grigio. Acești butași, de calitate superioară, s-au adaptat în proporție de 99% la solurile din Republica Moldova, stabilind astfel bazele vinăriei.

Astfel, după trei ani de așteptare, în 2008, vița de vie a dat prima roadă, iar vinurile produse au fost în cantități mici, dar promițătoare. Plantările au continuat pe noi podgorii, extinzând producția.

dumitras winery vadul leca telenesti
FOTO: Facebook.com/Dumitras Winery

Anul 2010 a fost anul încercărilor grele pentru Dumitraș Winery. O iarnă geroasă a afectat grav vița de vie, provocând pierderi semnificative. Cu toate acestea, anul 2010 a marcat și maturitatea viței, oferind recolte abundente în ciuda provocărilor.

Astfel, în 2011 familia Dumitraș, a început replantarea viței de vie, adaptându-se la condițiile climaterice pentru a preveni înghețurile viitoare și a proteja culturile.

vita de vie dumitras telenesti
FOTO: Facebook.com/Dumitras Winery

În perioada 2014-2016 vinurile produse de Dumitraș Winery au înregistrat un progres constant în calitate. Primele sticle au fost îmbuteliate, marcând o etapă importantă în dezvoltarea vinăriei.

În pofida încercărilor, familia Dumitraș își continua parcursul. Astfel în 2018-2020, vinăria a investit în modernizarea echipamentelor și a construit o nouă hală pentru procesarea strugurilor și fermentarea vinului. Fiecare sticlă de vin reprezintă pasiunea și munca dedicată a echipei Dumitraș Winery.

vinurile dumitras vadul leca telenesti
FOTO: locuri.md

Extinderea plantațiilor Dumitraș Winery

Și anul 2022 a adus noi provocări, însă vinăria a continuat să se extindă cu noi plantații de viță de vie, consolidându-și poziția pe piața locală și internațională. Vinăria produce 5000 de sticle de vinuri albe, roşii și rose-uri seci. Toate sunt păstrate în vase de inox, până la îmbutelierea propriu-zisă.

frații dumitras vinăria dumitras Telenești
FOTO: Facebook.com/Dumitras Winery

Fiecare sticlă produsă de Dumitraș Winery poartă cu ea tradiția, munca și pasiunea familiei Dumitraș, fiind o adevărată artă îmbuteliată, gata să aducă bucurie fiecărui consumator.

vinuri dumitras camara fest
FOTO: locuri.md

Totodată, din dorința turiștilor de a le păși pragul vinăriei, familia Dumitraș a amenajat o zonă unde puteți merge pentru a degusta vinurile marca Dumitraș Winery.

Astfel, vinurile Dumitraș Winery le găsiți la târgul producătorilor locali Cămara Fest, din parcul „Alunelul”, dar și în magazinele specializate.

În localitate mai puteți vizita centrala hidroelectrică, imaginea căreia se regăsește pe eticheta vinurilor Dumitraș Winery, dar și un conac boieresc de 100 de ani.

vinurile dumitras winery vadul leca
FOTO: Facebook.com/Dumitras Winery

Vizitele se fac cu o programare în prealabil.

Citește și despre Cramele din Călărași – descoperă vinurile locale.

Alte articole

mihai sava

Ialoveni – descoperă producătorii de vin din regiune

Raionul Ialoveni, situat în inima Moldovei, este renumit pentru vinurile sale excepționale, fiind una dintre cele mai apreciate regiuni viticole ale țării. Vinificatorii de...
Vinării
9
min.
bahu winery calarasi

Cramele din Călărași – descoperă vinurile locale

Raionul Călărași, situat în inima Moldovei, este renumit pentru tradiția sa îndelungată în vinificație, fiind casa unor crame de prestigiu și a unor producători...
Vinării
3
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă