back to top

Conacul Dombrovski – bijuteria arhitecturală din Rediul Mare

Conacul cu parc al lui Victor Dombrovski, situat în satul Rediul Mare, raionul Dondușeni, reprezintă un monument de arhitectură de importanță națională.

Conacul Dombrovski – istorie

Acesta a fost ridicat între anii 1910 și 1912 pe moșia generalului V. Dombrovski și continuă să fie un punct de referință pentru patrimoniul istoric și cultural al Republicii Moldova.

Construcția conacului este însoțită de un parc dendrologic deosebit, creat de I. Vladislavski-Padalko, un specialist în domeniul peisagisticii.

parc conacul dombrovski
FOTO: ro.wikipedia.org

Parcul a fost considerat unul dintre cele mai reușite exemple de amenajare a peisajului pe teritorii mici, grație diversității vegetale și armoniei sale naturale.

Legătura între clădire și parc se face printr-o terasă acoperită, oferind o tranziție elegantă între spațiul interior și cel exterior.

Deși conacul și parcul sunt protejate de stat, în ultimii ani, o parte din speciile de plante decorative care dădeau farmecul unic acestui loc au dispărut.

conacul dombrovski sediul mare donduseni
FOTO: ro.wikipedia.org

Aceste pierderi sunt semnificative și evidențiază necesitatea unei mai bune conservări și restaurări pentru a menține autenticitatea și frumusețea acestui monument.

anexa conacul dombrovski sediul mare donduseni
FOTO: ro.wikipedia.org

Astăzi, Conacul Dombrovski rămâne un loc care îmbină istoria, arhitectura și peisagistica, atrăgând atenția atât a turiștilor, cât și a cercetătorilor pasionați de patrimoniul cultural al Moldovei.

Citește și despre alte conace de importanță națională din Republica Moldova pe acest link

Alte articole

cete de uratori

Cete de urători pornesc cu Plugușorul din casă în casă

După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu „Pluguşorul”. În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor...
Patrimoniu
1
min.
capra traditie sarbatori de iarna

Sărbătorile de iarnă: obiceiuri și tradiții la moldoveni

Sărbătorile de iarnă ocupă un loc special în inimile moldovenilor, fiind un prilej de bucurie, reunire cu familia și respectarea unor tradiții străvechi. De...
Patrimoniu
2
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă