back to top

Ziua Internațională a Turismului Vitivinicol – 10 curiozități despre vinurile din Moldova

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol, un prilej ideal de a descoperi vinăriile din Moldova și succesele lor remarcabile pe plan internațional.

Republica Moldova, cunoscută ca o veritabilă țară vitivinicolă, se mândrește cu vinuri de calitate, comparabile cu cele din Franța și Italia, și cu un patrimoniu cultural bogat în tradiții vinicole.

Din anul 2020, Moldova s-a alăturat rețelei prestigioase ITER VITIS – Les Chemins de la Vigne, prin integrarea Drumul Vinului Moldovei.

10 curiozități despre vinul și turismul vitivinicol din Moldova

Chateau Vartely și jocul spectaculos de lumini – În 2021, Chateau Vartely a câștigat premiul pentru „Cea mai originală practică în oenoturism”, datorită unui show de lumini unic care proiectează povestea vinului pe butoaiele din beciul vinăriei, oferind o experiență captivantă vizitatorilor.

Chateau Purcari, cea mai premiată vinărie – În 2021, Chateau Purcari a devenit cea mai premiată vinărie din lume, obținând în 5 luni 162 de medalii la cele mai prestigioase competiții internaționale de vinuri.

Moldova, țara cu cea mai mare densitate de podgorii – Republica Moldova rămâne țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor pe cap de locuitor, raportată la suprafața totală de teren agricol.

mica toscana din moldova traseu vitivinicol mircesti
FOTO: USAID

Best Wine Route – În 2024, Moldova a fost premiată cu titlul de Best Wine Route la cea de-a VIII-a ediție a Galei Premiilor ITER VITIS.

Vinul „Ierusalim de Paști, 1902″ de la Cricova – În colecția unică a vinăriei Cricova se păstrează singura sticlă de vin din lume „Ierusalim de Paști, roada 1902”, o comoară rară care atrage atât pasionații de vinuri, cât și turiștii curioși de istoria acestuia.

vinuri enoteria platon causeni
FOTO: Facebook.com/ Enoteria Platon

Originea veche a vinului moldovenesc – Istoria vinului din Moldova începe în jurul anului 3000 î.Hr., iar dovezile arheologice arată că vița-de-vie a fost cultivată în această regiune încă din anul 7000 î.Hr., ceea ce plasează Moldova printre cele mai vechi regiuni viticole din lume.

Cricova și beciurile subterane impresionante – Vinăria Cricova este faimoasă pentru beciurile sale subterane, care se întind pe 120 km și oferă condiții perfecte pentru maturarea vinurilor de calitate superioară. Aceste beciuri sunt considerate un adevărat oraș subteran al vinului.

cricova

Beciurile Mileștii Mici, cele mai mari din lume – Mileștii Mici deține recordul Guinness pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle păstrate în galerii subterane care se întind pe o distanță de peste 200 de kilometri.

Chateau Purcari, cea mai veche vinărie – Fondată în 1827, Chateau Purcari este cunoscută ca fiind cea mai veche vinărie din Moldova și una dintre cele mai renumite din regiune. Aici, istoria și tradiția vitivinicolă sunt onorate prin fiecare sticlă de vin produsă.

chateau vartely vinarie orhei
FOTO: vartely.md

Ziua Națională a Vinului – Republica Moldova este singura țară care are o zi dedicată vinului. Ziua Națională a Vinului este o sărbătoare ce celebrează cultura vinului și tradițiile vitivinicole ale țării.

ziua nationala a vinului 2024
FOTO: agrobiznes.md

Te-ar putea interesa și aceste articole despre vinăriile și producătorii de vinuri din Moldova: Descoperă vinăriile din Căușeni – pasiune și tradiție în fiecare sticlă, Descoperă producătorii de vin din Nisporeni, inima Codrului, Vinuri de Orhei – Pivnițele Brănești și Château Vartely, Dumitraș Winery – povestea vinului din Telenești, Ialoveni – descoperă producătorii de vin din regiune, Cramele din Călărași – descoperă vinurile locale, Vinuri de Criuleni – descoperă producătorii de vin din zonă, Descoperă producătorii de vin din raionul Cahul.






Alte articole

tirgurile de craciun romania

Târgurile de Crăciun din România: cele mai frumoase locuri

Târgurile de Crăciun din orașele României sunt locurile ideale pentru a simți atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă. Fie că ești în căutarea unor cadouri...
Știri
2
min.
anul mihai eminescu

2025 – Anul Mihai Eminescu, omagiu adus marelui poet 

2025 va fi declarat „Anul Mihai Eminescu”, un an dedicat celebrării operei și personalității sale, marcând 175 de ani de la nașterea marelui poet....
Știri
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă