back to top

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni: istorie de peste 250 de ani

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument de arhitectură de importanță națională, înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova.

Construită în 1763, această biserică a fost un simbol al credinței și rezistenței în fața vremurilor tulburi din secolele XVII-XVIII.

Unii cercetători o datează chiar din secolul XVI, considerând că în perioada 1763–1767 a fost reconstruită și pictată de maeștri locali.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – ctitori și zugravi

Biserica a fost ctitorită de Grigore Callimachi și mitropolitul Proilaviei Daniil. Pictura interioară, realizată de zugravii Stanciul Radu și Voicul, reflectă influențele școlii târzii de la Hurez.

Această frescă, ce datează din 1763, are o frumusețe deosebită, cu o paletă de culori calde și contururi ce se potrivesc perfect cu fundalul albastru al pereților.

biserica adormirea maicii domnului causeni
FOTO: ro.wikipedia.org

O Biserică „ascunsă” pentru siguranță

Un aspect unic al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” este faptul că a fost parțial îngropată în pământ pentru a o face mai puțin vizibilă și pentru a o proteja de persecuțiile vremii.

În acea perioadă, ridicarea unei biserici mari era considerată periculoasă și interzisă, iar biserica trebuia să fie cât mai discretă pentru a nu atrage atenția autorităților.

Astfel, lucrările de construcție se desfășurau pe timpul nopții, iar ziua locul era acoperit cu lemne și iarbă, dându-i un aspect de hambar. Această măsură de precauție a fost luată într-o perioadă când bisericile mari erau pedepsește cu moartea.

interiorul bisericii
FOTO: mnam.md/ Interiorul bisericii

Interiorul Bisericii: un lăcaș de oferit liniște și pacea spiritului

După ce pășești în interiorul bisericii, chiar dacă aceasta pare mică și modestă din exterior, te întâmpină un spațiu vast și impresionant, cu bolți, coloane și abside ce adăpostesc picturi murale extraordinare.

Frescele zugrăvite pe pereți spun istoria mântuirii și reflectă tradiția bizantină. Catapeteasma bisericii este zidită din piatră, iar boltele, cu o acustică deosebită, au fost concepute pentru a crea o atmosferă de reverență și spiritualitate.

Se știe că arhitecții au adăugat oale de lut în bolți pentru a îmbunătăți acustica și pentru a păstra secretele unei sonorități unice.

Persecuții și răsturnări de soarte

De-a lungul istoriei sale, biserica a trecut prin multe încercări. În timpul invaziei tătarilor, aceștia au transformat-o într-un grajd pentru vite.

Atunci, caii lor au murit după ce au pătruns în lăcașul sfânt, iar ca urmare, tătarilor au distrus picturile murale, scoțând ochii tuturor sfintelor icoane.

În perioada comunistă, biserica a fost folosită ca hambar de porci și grajd pentru animale, însă, cu toate acestea, a supraviețuit și astăzi este o mărturie vie a tradițiilor religioase din Moldova.

biserica Căușeni
FOTO: mnam.md

Pictura interioară: o capodoperă a artizanatului bizantin

Frescele din interiorul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” sunt semnate de zugravii „Stanciul, Radu și Voicul” în 1763.

Pictura este realizată pe mai multe registre: cel de jos, decorat cu ornamente, cel de mijloc, cu sfinți în picioare, și cel de sus, cu medalioane ce reprezintă sfinți.

Între registre, fâșiile ornamentale sunt încărcate cu motive bizantine, fiind un exemplu de excelență în arta murală medievală din Moldova.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – restaurare

Din 5 aprilie 1983, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, cu statut de muzeu-monument, se află în gestiunea Muzeului Național de Artă al Moldovei și după mai mulți ani de restaurare a fost inaugurată în luna martie 2024.

Din 2016, Ambasada Statelor Unite a oferit un buget total de 1.069.603 dolari prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Conservare Culturală al Guvernului SUA pentru restaurarea bisericii.

Implementatorul proiectului, AO Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova, a efectuat săpături arheologice, a construit un nou sistem de canalizare și electricitate, a înlocuit zidăria și acoperișul bisericii, a construit un sistem de aerisire, a consolidat frescele etc.

Ultima sumă, 324.000 dolari, alocată de Guvernul Moldovei pentru acest monument arhitectural de importanță națională, a fost pentru infrastructură și lucrări de amenajare a teritoriului.

restaurata cu suportul sua
FOTO: mnam.md

Un loc de pelerinaj și reflecție spirituală

Astăzi, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un loc de cult și pelerinaj pentru credincioșii din regiune.

Este un simbol al rezistenței, al credinței și al tradiției moldovenești, fiind un monument de patrimoniu național protejat de stat.

În ciuda celor peste 250 de ani de istorie tumultoasă, biserica rămâne un lăcaș de rugăciune și o destinație importantă pentru iubitorii de istorie și artă religioasă.

Vă recomandăm să citiți și articol Mănăstirea Cușelăuca – vindecări miraculoase.

Alte articole

cetatea soroca

Cetatea Soroca: piatra de temelie a Moldovei medievale

Cetatea Soroca, un monument important al istoriei medievale moldovenești, este situată în orașul Soroca, în nordul Republicii Moldova, pe malul drept al râului Nistru....
Patrimoniu
3
min.
constantin cazimir conac

Conacul Cazimir din Cernoleuca – moștenirea unui latifundiar moldovean

Conacul Cazimir din satul Cernoleuca, raionul Dondușeni, este un monument de arhitectură de importanță națională, construit la începutul secolului XX. Inițial reședința latifundiarului și politicianului...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă