„Gagauz Sofrasi” este un complex turistic din sudul Moldovei, care atrage turiști din întreaga lume. Recent, acest loc special și-a mărit capacitatea de cazare prin inaugurarea unui hotel cu 11 camere, oferind vizitatorilor mai multe opțiuni de cazare și o experiență mai lungă în mijlocul tradițiilor găgăuze.
Găgăuz Sofrasi – își extinde oferta turistică
Situat în satul Congaz, UTA Găgăuzia, „Gagauz Sofrasi” este un loc care îmbină istoria și cultura regiunii cu ospitalitatea găgăuză autentică.
Complexul include un muzeu, un restaurant tradițional și o cramă, fiind un loc perfect pentru a învăța despre viața și tradițiile acestei zone.
Prin noul hotel, „Gagauz Sofrasi” își extinde oferta turistică și devine o destinație de top în Moldova, consolidându-și rolul în dezvoltarea turismului rural.
Astfel, turiștii care vizitează acest loc pot descoperi frumusețea regiunii și pot experimenta tradițiile locale, în timp ce se bucură de confortul noilor camere de cazare.
Hotelul Gagauz Sofrasi
Mini-hotelul cu 11 camere a fost deschis cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
În urma valorificării unui grant de 630.600 de lei, dar și a unei investiții proprii de circa 732.000 de lei, „Gagauz Sofrasi” și-a dublat capacitatea de cazare prin deschiderea unui mini-hotel.
Această extindere permite complexului să își dubleze capacitatea de cazare, atrăgând mai mulți turiști și contribuind la dezvoltarea economică a regiunii.
Odată cu inaugurarea noului mini-hotel, „Gagauz Sofrasi” este pe cale să devină un adevărat catalizator pentru turismul din Găgăuzia.
Extinderea afacerii aduce beneficii comunității locale, prin crearea locurilor de muncă, stimulează activitatea economică din regiune și contribuie la creșterea durabilă a industriei turismului din Republica Moldova.
USAID sprijină dezvoltarea turismului în Moldova
În ultimii 10 ani, USAID a susținut continuu și strategic sectorul turismului din Republica Moldova, contribuind la diversificarea și extinderea infrastructurii de ospitalitate turistică în zonele rurale.
Peste 65 de pensiuni rurale au fost dezvoltate datorită asistenței tehnice și granturilor puse la dispoziție de USAID.
Prin sprijinirea afacerilor locale, USAID contribuie la stimularea industriei turismului și reducerea migrației, în special în zonele rurale.
În pofida provocărilor generate de războiul din Ucraina și datorită eforturilor partenerilor de dezvoltare și a autorităților din Republica Moldova, sectorul turismului din Republica Moldova a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei COVID.
În 2023, numărul turiștilor care au venit în Moldova a crescut cu 17%, ajungând la 391.500 de vizitatori.
Vă recomandăm să citiți ți acest articol GAGAUZ SOFRASI – tradiții și ospitalitate găgăuză.