back to top

Monitorizare video inteligentă la Cahul: un oraș mai sigur

Municipiul Cahul a implementat un sistem modern de monitorizare video, datorită unei investiții de aproximativ 79.000 de euro, realizată prin programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

Monitorizare video la Cahul – investiții de 79.000 de euro

Acest sistem avansat include 58 de camere IP de înaltă rezoluție, instalate strategic în intersecții, zone de recreere, instituții publice și platforme de colectare a deșeurilor.

Totodată, a fost extinsă rețeaua de fibră optică pe o lungime de aproximativ 6 kilometri, iar software-ul performant permite o gestionare eficientă a datelor.

‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe
monitorizare video cahul
FOTO: Facebook.com/ UNDP Moldova

Siguranță și mediu curat: măsuri împotriva depozitării ilegale a deșeurilor

Prin monitorizarea video, autoritățile locale vor putea preveni depozitarea ilegală a deșeurilor, proteja infrastructura urbană și îmbunătăți siguranța publică.

De asemenea, sistemul contribuie la o mai bună colaborare între administrația locală, forțele de ordine și operatorii regionali de gestionare a deșeurilor.

Potrivit lui Ștefan Nucă, Șeful Inspectoratului de Poliție Cahul, noul sistem va ajuta la prevenirea infracțiunilor și la o intervenție mai rapidă în situații de urgență.

Centrul de Monitorizare Video, creat în cadrul Inspectoratului, a fost dotat cu echipamente moderne, inclusiv un perete video de înaltă rezoluție și servere performante care stochează datele în siguranță pentru o perioadă de peste 60 de zile.

software avansat
FOTO: Facebook.com/ UNDP Moldova

Software avansat

Sistemul beneficiază și de un software analitic avansat, capabil să recunoască tipurile de vehicule, să analizeze fluxul de persoane și să monitorizeze incidentele în timp real.

Fiind compatibil cu platforma Smart City a Primăriei Cahul, acesta permite colaborarea cu alte instituții printr-un modul de acces extern.

Fiind de tip modular, sistemul poate fi extins în viitor, având posibilitatea de a integra până la 1.000 de camere video.

Un proiect similar a fost implementat și în municipiul Ungheni, în noiembrie 2024.

EU4Moldova

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2025) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura locuitorilor o calitate mai bună a vieții.

Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). 

Vă recomandăm să citiți și acest articol: Centrale fotovoltaice la Negureni și Rădeni.

Alte articole

natalia calmis

Natalia Calmis din Pănășești – florile i-au schimbat viața și au...

Natalia Calmis, florăreasă din satul Pănășești, raionul Strășeni, este dovada că pasiunea pentru flori, susținută de muncă și sprijinul programelor IFAD, poate înflori într-o...
Dezvoltare rurală
2
min.
planul național de dezvoltare

Moldova se modernizează: Planul Național de Dezvoltare, aprobat

Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2026-2028, care stabilește direcțiile de dezvoltare a țării în următorii ani, a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova. Scopul...
Dezvoltare rurală
2
min.