back to top

Unde a fost construit cel mai mare butoi din Moldova

Satul Scoreni din raionul Strășeni, cunoscut pentru tradiția sa meșteșugărească de confecționare a butoaielor, a devenit o nouă destinație turistică datorită Programului Satul European. Aici a fost construit cel mai mare butoi din Moldova.

Cel mai mare butoi din Moldova

Cu o înălțime de 11 metri și o lățime de 8 metri, acest butoi uriaș găzduiește Muzeul Satului, unde poți descoperi tradițiile și istoria meșteșugurilor locale.

cel mai mare butoi din tara scoreni straseni
FOTO: mc.gov.md

Deși are un volum teoretic de 250.000 de litri, acest butoi nu este destinat vinului, ci reprezintă un simbol al priceperii meșterilor polobocari din zonă.

Complexul muzeistic include și o sală de expoziții și degustare a vinurilor, oferind turiștilor și oaspeților localității o experiență completă. 

cel mai mare butoi scoreni straseni

Vizitează atelierul de poloboace

La Scoreni poți să afli secretele confecționării butoaielor tradiționale chiar de la meșterii locali. Mai mult, poți chiar să participi la ateliere interactive și să înveți câteva tehnici vechi de la acești adevărați artiști.

Prin acest proiect se dorește repunerea în valoare a tradițiilor meșteșugărești seculare și promovarea turismului rural. Valoarea proiectului – peste 2,8 milioane de lei.

Despre Scoreni

Satul Scoreni este situat în valea râului Ișnovăț, la 28 km sud-est de capitala Moldovei – Chișinău și la 13 km nord-est de centrul raional Strășeni. Această destinație fermecătoare face parte din traseul turistic Căpriana – Condrița – Ialoveni și este locul ideal pentru a te reconecta cu natura și cultura locală.

Unul dintre cele mai răspândite și specific zonei este meșteșugăritul butoaielor de lemn, butoaie de diferite dimensiuni, în care se depozitează și se păstrează vinurile moldovenești.

Despre destinațiile turistice din Moldova găsești pe acest link.

Alte articole

via transilvanica

Via Transilvanica, lăudată de National Geographic

Revista National Geographic le recomandă pasionaților de drumeții să descopere frumusețile traseului Via Transilvanica, o rută de 1.400 km care traversează România de la nord la sud....
Turism
2
min.
cararea maicilor

Cărarea Maicilor – traseu de drumeție pe poteci vechi de secole

Traseul de drumeție Țigănești – Tabăra, cunoscut sub denumirea de „Cărarea Maicilor”, este una dintre cele mai pitorești rute din Codrii Călărașilor, îmbinând peisaje...
Turism
2
min.