back to top

Mormânt din secolele XVIII-XIX, descoperit la Cioburciu

Un mormânt din perioada modernă (secolele XVIII-XIX) a fost descoperit întâmplător în zona centrală a satului Cioburciu, raionul Ștefan Vodă.

Mormânt cu o vechime de peste 100 de ani

Potrivit Agenției Naționale Arheologice, descoperirea a fost făcută de câțiva copii, în timp ce se jucau. Acest mormânt se află în apropierea locului unde, odinioară, era amplasată vechea biserică din lemn, ulterior reconstruită din piatră.

Lăcașul de cult a existat până la mijlocul secolului XX, fiind distrus în perioada sovietică.

‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Specialiștii nu exclud posibilitatea ca mormântul să fi făcut parte dintr-un cimitir mai vechi, situat lângă biserica de odinioară a localității.

Satul Cioburciu este menționat pentru prima dată în documente istorice în anul 1528, fiind reședința pârcălăbiei cu același nume, organizată de Ștefan cel Mare imediat după căderea Cetății Albe.

Cioburciu – una dintre cele mai vechi localități

În zona Nistrului inferior, Cioburciu este considerată una dintre cele mai vechi localități, unele surse indicând existența sa încă din anul 1362. 

Săpăturile arheologice efectuate în zonă au scos la iveală plăci mari de piatră cu inscripții grecești datate în secolul al II-lea, precum și 11 tumuli funerari lăsați de triburile nomade din perioada marilor migrații. 

Din punct de vedere demografic, conform datelor recensământului din 2014, satul avea o populație de 2.573 de locuitori.

Localitatea se află la o distanță de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 110 km de Chișinău.

Recent, în zona centrală a satului, în apropierea locului unde se afla vechea biserică din lemn, a fost descoperit un mormânt din perioada modernă (secolele XVIII–XIX). 

Această descoperire sugerează existența unui cimitir în vecinătatea vechii biserici, care a fost distrusă în perioada sovietică.​

Vă recomandăm și acest articol: Cimitirele istorice: noi reguli pentru lucrările de restaurare și intervenție.

Alte articole

investigatii arheologice

Investigații arheologice în sudul Moldovei. Ce așteptări au specialiștii

Investigații arheologice vor începe la începutul lunii mai în două situri istorice de importanță națională, în contextul lucrărilor de extindere a rețelei de alimentare...
Știri
2
min.
aleea de castani

Aleea de castani din Ungheni – cea mai lungă din Europa

Aleea de castani din Ungheni, plantată în anul 1975, se întinde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri de-a lungul străzii Naționale, fosta stradă...
Știri
1
min.