back to top

Mănăstirea Curchi – bijuteria spirituală a Moldovei

Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări situată în raionul Orhei și este una dintre cele mai importante și frumoase mănăstiri din Republica Moldova.

Istoria Mănăstirii Curchi

Mănăstirea Curchi este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Fondată în secolul al XVIII-lea, mănăstirea impresionează prin arhitectura sa barocă și prin peisajul natural deosebit care o înconjoară.

Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire și un bazin de piatră.

manastirea curchi
FOTO: Facebook.com/Manastirea Curchi

Conform tradiției, mănăstirea a fost fondată în 1773 de către frații Iordache și Mihail Curchi, nobili moldoveni. Inițial, mănăstirea era un schit mic, cu o biserică de lemn, dar datorită generozității ctitorilor și a altor donatori, ea a fost extinsă și dezvoltată treptat.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, construită în 1775 de către Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica „Sf. Nicolae” (1808 – 1810) este construită în stilul clasicismului cu elemente de baroc.

Tot ansamblul e înconjurat de un zid înalt de piatră. În perioada sovietică mănăstirea a fost transformată în spital de psihiatrie.

Mănăstirea Curchi – perioada de înflorire

În secolul al XIX-lea, Mănăstirea Curchi a cunoscut o perioadă de înflorire, devenind unul dintre cele mai importante centre religioase și culturale din Basarabia. În această perioadă, au fost construite mai multe biserici și clădiri monahale, inclusiv biserica principală, „Nașterea Maicii Domnului”, care a fost ridicată între anii 1866 și 1872.

De prin anul 2002 la Mănăstirea Curchi au avut loc lucrări de reparație și renovare, care s-au finalizat abia spre 2014. Pe teritoriul Mănăstirii viețuiesc circa 30 de călugări.

Mănăstirea Curchi – loc de pelerinaj

Mănăstirea Curchi este cunoscută nu doar pentru frumusețea sa arhitecturală, ci și pentru importanța sa spirituală, fiind un loc de pelerinaj pentru credincioși din toată țara, dar și un loc de atracție turistică. Aici cresc și până astăzi stejari seculari, a căror vârstă este estimată la 200-350 de ani.

Înconjurată de păduri și vii, Mănăstirea Curchi oferă un loc perfect pentru reculegere și reflecție. Atmosfera liniștită și frumusețea naturală fac din Mănăstirea Curchi o destinație ideală pentru cei care caută pace și inspirație, dar și pentru cei interesați de patrimoniul cultural și istoric al Moldovei.

Mănăstirea Curchi este vizitată anual de mii de turiști din țară dar și din străinătate. Mai multe despre locurile de pelerinaj din Republica Moldova găsiți pe acest link.

Alte articole

lacul beleu turism

Moldova și bogăția lacurilor sale – peisaje spectaculoase

Republica Moldova, cu peisajele sale variate și resursele naturale bogate, este strălucitor de bogată în lacuri naturale, dar și de acumulare, care contribuie semnificativ...
Patrimoniu
5
min.
plaiul fagului vedere de sus

Plaiul Fagului – rezervația cu floră unică din Moldova

Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este un loc protejat din raionul Ungheni, aproape de satul Rădenii Vechi, fondată în 1992 și întinzându-se pe o suprafață...
Patrimoniu
1
min.

Urmărește-ne pe

80,200FaniÎmi place
14,300CititoriConectați-vă
90CititoriConectați-vă
8,700CititoriConectați-vă
620CititoriConectați-vă
21CititoriConectați-vă