Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge și în acest an în Republica Moldova. Este al 23-lea an consecutiv când flacăra binecuvântată va fi adusă de la Mormântul Domnului.
Sâmbătă, 19 aprilie, în ajunul Paștelui, Lumina Sfântă va fi adusă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim de către doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Lumina Sfântă va ajunge în Moldova
Focul Haric va ajunge în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău, sâmbătă, în jurul orei 20:00.
Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.
În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.
Află mai multeDe aici, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir va împărți Sfânta Lumină ierarhilor, preoților și tuturor credincioșilor prezenți, într-o atmosferă de profundă trăire duhovnicească.
„Vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a împărtăși bucuria Sfintei Învieri tuturor credincioșilor”, a transmis Mitropolia.
Semnificația ceremoniei pogorârii Sfintei Lumini
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini de la Ierusalim este unul dintre cele mai mari evenimente din calendarul Bisericii Ortodoxe. Are loc în dimineața Sâmbetei Mari, la Biserica Sfântului Mormânt.
Toate candelele din biserică sunt stinse, iar Mormântul este pecetluit. După o procesiune solemnă și rugăciuni speciale rostite de Patriarhul grec-ortodox, are loc momentul pogorârii Luminii, considerată o minune care se întâmplă anual, doar în Ortodoxie.

Patriarhul aprinde candela și mănunchiurile de lumânări de la flacăra care se pogoară, iar apoi iese pentru a o împărți miilor de credincioși prezenți.
Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim și împărțită în toate colțurile lumii ortodoxe, simbolizează lumina Învierii lui Hristos, nădejdea și mântuirea pentru întreaga omenire.
Vă recomandăm și acest articol: Pasca, ouăle roșii și mielul – simbolurile Paștelui care dau gust tradiției.